Манастирски производители, занаяти и специална църковна програма на Църногорския събор

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит се възражда една традиция от 18 век – край Църногорския манастир при брезнишкото село Гигинци да се провежда събор с фермерски пазар, съобщават организаторите на събитието.

Наред с музикалната програма на събора „В сърцето на Граово“ между 13 и 15 юли, край манастира ще има голям фермерски пазар, където свои продукти ще предложат и манастирски производители от страната и чужбина. Щандове ще имат майстори на художествени занаяти. Животновъди ще участват в изложение на характерните за региона породи.

Специална църковна програма ще предложи светата обител, приела домакинството на събитието. Гостите на манастира ще могат да се упражнят в биенето на манастирските камбани, а ателие „Да славим Господа” ще предложи усвояването на сръчности, свързани с Църквата. Художници-приложници ще помогнат на всеки желаещ да си направи собственоръчно спомен от събора и манастира.

Целта на събора е да представи красотата и богатството на фолклора, вярата и обичаите, съобщават организаторите. Събитието е с целодневна програма и много атракции за малки и големи сред които: Алея на занаятите; Възстановка на старо българско село; Хайдушка поляна – кът за деца, където под формата на игра ще спортуват, така както едновремешните хайдути са правили бойната си подготовка и ще научават интересни факти за българската история, география и литература; Хайдушки игри за големи – всеки може да премери сили в многобройни игри като: “свинкя”, бой с ямурлуци, носене на менци с кобилица и други; Фото корнер с автентични български носии и други.

Входът за събитието е свободен.

Вижте още по темата в материалите: Хиляди хора ще събере на най-голямото събитие в Граово, спонсор е мината в Брезник

Възрожденско село и Граовска сватба ще покажат на Църногорския събор – вижте цялата програма на събитието

Очаквайте още подробности за Църногорския събор първо на страниците на Zapadno.com!

Виж също...

Loading...