Огромен паркинг и допълнителен обществен транспорт за Църногорския събор в Брезнишко

Паркинг за 5000 автомобила и допълнителен обществен транспорт до мястото на събитието са предвидени за посетителите на Църногорския събор край село Гигинци, съобщават организаторите.

Между 13 и 15 юли „В сърцето на Граово“ ще се съберат професионални и самодейни изпълнители, както и хиляди посетители от цялата страна. Повечето от тях се очаква да дойдат с автомобили или автобуси. Затова за улеснение организаторите са качили на сайта на събитието карта на мястото около Църногорския манастир. От нея става ясно, че местата за паркиране започват от стопанските сгради на манастира на около 800 метра преди самия манастир. Вляво от пътя са поляните, на които ще се оставят автомобилите, а вдясно на пътя е обособеното място за автобуси.

Сцената и местата за зрители ще са на поляната във високата част на хълма, точно по средата между стопанските сгради и самия манастир.

Пътуващите от страната вероятно ще стигнат до Гигинци по пътя през Перник или през Брезник. За идващите от София е полезно да знаят, че пътят през Божурище, селата Златуша и Бабица, град Брезник и Бегуновци е в добро състояние, но в по-голямата си част е тесен и има много завои. Да се стигне от София до Гигинци по този маршрут отнема около час и половина. Половин час по-малко отнема най-популярният маршрут през Перник и Батановци, който обаче може да се окаже с по-натоварен трафик.

За шофьорите, които ще посетят Брезнишко за първи път, е важно да знаят, че от село Гигинци до Църногорския манастир има още близо 5 километра стръмен път. В рамките на селото движението в посока манастира и обратно е организирано еднопосочно. Има указателни табели, че за манастира се минава през центъра на селото, покрай църквата.

Пътуващите с междуселищния транспорт могат да открият подробна информация как се стига до манастира от неговия сайт: svetogorie.com. Важна подробност е, че обикновено няма директна линия до манастира, а само до селото. Специално за събора, обаче, организаторите са предвидили допълнителен обществен транспорт до мястото на събитието.

Входът за събора е свободен.

Вижте още по темата в материалите: Хиляди хора ще събере на най-голямото събитие в Граово, спонсор е мината в Брезник

Възрожденско село и Граовска сватба ще покажат на Църногорския събор – вижте цялата програма на събитието

Очаквайте още подробности за Църногорския събор първо на страниците на Zapadno.com!

Виж също...

Loading...