Брезнишкият музей ще предлага селфи с автентична граовска носия на Църногорския събор

Посетителите на предстоящия Първи Църногорски събор “В сърцето на Граово” ще имат възможността да си направят селфи снимки с автентична граовска носия, да обогатят познанията си за историята на храмове и манастири от област Перник или да си закупят сувенири с недвижими културни паметници от Брезнишко, предлагани от Общинския исторически музей-Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

Площта, на която музеят ще изложи и предложи тези интересни елементи е на един от генералните спонсори на събитието – “Асарел Инвестмънт”. Компанията предоставя безвъзмездно площта си на Община Брезник, а тя ще я използва, за да рекламира туристическите обекти, историята и духа на Граово.

Интересният кът, свързан с Брезнишко ще бъде открит за посетители в петък (13 май) в ранните следобедни часове и ще е отворен до неделя (15 май). Всеки, който желае може да научи повече за храмовете и манастирите в Брезнишко, Трънско, Пернишко и Радомирско чрез 22 постера със снимки и информация. Част от постерната изложба беше експонирана преди няколко месеца в зала “Военен клуб” на Общински исторически музей-Брезник (бивш ДНА).

Освен експозицията, от музея ще направят импровизирано фото студио, в което всеки който желае може да си направи снимка или селфи с дамска автентична граовска носия. Носията е от края на 19 и началото на 20 век и е от фонда на музея. При благоприятни метеорологични условия ще бъдат изкарани още няколко дамски автентични носии. Брезнишкият музей разполага и с мъжка автентична граовска носия, но тя няма да бъде предоставена за снимки, тъй като е само един брой. Служителите на музея ще съдействат за обличането на дамите с автентичната носия. “Ако позволи времето и не е влажно може би повече носии ще изнесем. Също така ще направим и една камерна изложба.”, добави директорът на Общински исторически музей-Брезник Емилия Велинова. Импровизираното фото студио ще бъде украсено с няколко табла, на които ще бъдат показани традиционните облекла в Граово от края на 19 и началото на 20 век.

Друг интересен елемент около историческите изложби и носии ще бъде щанд със сувенири, магнитчета и футляри. Ще бъдат изложени и магнитчета със снимки на недвижими културни паметници от Брезнишко.

Църногорският събор “В сърцето на Граово” ще се проведе между 13 и 15 юли на голямата поляна до манастира над брезнишкото село Гигинци. Входът за събора е свободен.

Вижте още по темата в материалите: Хиляди хора ще събере на най-голямото събитие в Граово, спонсор е мината в Брезник

Възрожденско село и Граовска сватба ще покажат на Църногорския събор – вижте цялата програма на събитието

Очаквайте още подробности за Църногорския събор първо на страниците на Zapadno.com!

Виж също...

Loading...