Славеят на село Велковци Ралица Кирилова: Фолклорът ни е много специфичен и единствен по рода си на света

Народната певица Ралица Кирилова от брезнишкото село Велковци изпълнява роден фолклор от 15 години. Тръпката и към музиката се заражда в ранна детска възраст, когато се изявява на събор в град Брезник. Това сподели певицата пред репортер на Zapadno.com.

От 7-8-годишна възраст тя се „запалила“ по фолклорното пеене. Ралица получила творчески тласък след предложение на секретарят на велковското народно читалище „Граовска пробуда-1928“ Василка Василева да вземе участие в празник в град Брезник. „Преди повече от 15 години имаше събор в Брезник, когато секретарката на народното читалище във Велковци Василка Василева реши да ни събере деца от селото, за да ходим да се изявим. Така се случи, че тогава правиха конкурс за Националния фестивал в Копривщица. Оттам всъщност всичко започна. До ден днешен продължавам, независимо с какво се занимавам в останалото време – музиката е винаги с мен.“, сподели Ралица Кирилова.

Младата певица е част и от вокална група „Авигея“ в град София, където и живее. На въпрос на Zapadno.com кое и повече на сърце – родното читалище във Велковци или групата, Ралица отговори: „Музиката като цяло. В родния фолклор ме привлича това, че е много специфичен и го няма никъде по света. Нашият фолклор е единствен по рода и не се среща друга такава музика като него.“, добави младата певица.

Сред забавните случки на сцена, които няма да забрави е нейно изпълнение в ранна възраст, когато забравила третия куплет на песента. Тогава Ралица измислила думите в третия куплет, но публиката не забелязала това.

Пожеланието и към жителите на Велковци и всички българи е да бъдат единни, да знаят откъде са тръгнали и да обичат родното си място, където да се връщат.

Очаквайте още интервюта с активните млади хора от общините Брезник и Трън в рубриката „Седмица на младите таланти от Брезнишко и Трънско“ единствено на страниците на Zapadno.com.

Виж също...

Loading...