Безплатен транспорт и подсигурен обяд за поклонението при паметника на ефрейтор Явор Чаушев край трънското село Горна Мелна

Тази събота за седма година ще се състои поклонение на паметника на ефрейтор Явор Чаушев от 13-та гранична застава „Юнак“ край трънското село Горна Мелна. Това съобщи за читателите на Zapadno.com Златко Белемезов – един от организаторите и другарите на Явор.

Организаторите на другарската среща подсигуряват безплатен транспорт с джипове от село Горна Мелна до паметника на самата граница в Балкана. Всички желаещи да използват организирания превоз е необходимо да заявят своето присъствие до петък (13 юли) на телефон 0888 829 574 (Златко Белемезов). Ще има и подсигурен обяд за всички желаещи да се поклонят пред паметта на българския войник.

За първи път срещата на лобното място на ефрейтор Явор Чаушев се провежда през месец юли 2012 година. Тогава се събират около 15 служители на 13-та гранична застава от всичко краища на страната ни. Всички задружно почистват около паметника и го освежават. Срещата и поклонението стават традиционни. През 2017 година на поклонението се събират над 50 души – ефрейтори и служители на граничната застава, както и техни близки. Тогава е поставен и 5-метров пилон, на който е издигнат българският трибагреник.

Ефрейтор Явор Чаушев е роден в село Ровино, Смолянско. Служи в 13-та гранична застава в Трънско. Загива на 17 юли 1987 година, няколко дни преди уволнението си и почти седмица преди да навърши 20 години. Миналата година неговият другар – Ваклин Юруков разказа пред Zapadno.com за другарската задружност в 13-та гранична застава. Разказът може да прочетете в публикацията: Другарската задружност в 13-та гранична застава в Горна Мелна е силна и вечна – разказ от първо лице

В събота (14 юли) на поклонението са поканени кметът на Община Трън Цветислава Цветкова и професор Владко Иванов, който е родом от Трън.

Снимки: Ваклин Юруков

Виж също...

Loading...