Разказвачката Василка Кирилова към читалището на село Долна Секирна е удостоена със златен медал от Регионалния фолклорен събор „Витошки напеви“

Журито на 11-тото издание на Регионалния фолклорен събор „Витошки напеви“ присъди златен медал на разказвачката Василка Кирилова от брезнишкото село Долна Секирна в категорията „Разказвачи“. Добрата новина съобщи за читателите на Zapadno.com председателят на народно читалище „Иво Войвода-1928“ Богомил Савов.

Василка Кирилова е колоритната разказвачкапри народно читалище „Иво Войвода-1928“ на брезнишкото село Долна Секирна. Неведнъж тя печели индивидуална награда на фестивал или празник, в който се е изявила. Златният медал е удостоен от журито на Регионалния събор в състав: председател доцент доктор Наталия Рашкова – етномузиколог, Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН от град София и членовете Цветанка Манова – етнолог и Милчо Георгиев – етнохоролог и фолклорист от град Перник.

На 7 юли в читалището на пернишкото село Кладница се проведе Регионалния фолклорен събор „Витошки напеви“, в който участваха самодейците от село Долна Секирна. На сцената се изяви женската певческа фолклорна група към народно читалище „Иво Войвода-1928“ с ръководител Милена Иванова. Освен тях на сцената се изявиха още детски танцов състав „Граовчета“ към средно училище „Васил Левски“ от град Брезник с ръководител Яна Кираджиева и танцова формация „БразиЯна“ – Брезник с ръководител Яна Кираджиева.

Снимки: Богомил Савов

Виж също...

Loading...