Започна Църногорският събор, посетители изпълват манастирския двор, сцената отвън очаква своите изпълнители – СНИМКИ

Ливадите около Църногорския манастир „Свети Свети Козма и Дамян“ над брезнишкото село Гигинци вече са пълни с хора и атракции, предаде репортер на Zapadno.com. Там тече Църногорският събор, който започва днес и ще продължи до неделя – 15 юли.

Вече е изградена сцената, на която в следващите дни ще се качат над 800 изпълнители, от които повече от 200 са професионалисти. На нея ще има представители на цяла България, както и много участници от граовския район.

Алеята с манастирските производители очаква своите посетители, изложени са специфични породи животни, представят се интересни културни и исторически атракции с развлекателна и образователна цел.
„Прекрасен събор – каза областният управител Ирена Соколова тази сутрин в ефира на Българската национална телевизия. „За първи път имаме събор, който съчетава духовната, религиозната и фолклорната традиция вплетени в едно.“

В 16 часа в магерницата на манастира ще започне ключово събитие от програмата – колоквиум на тема „Развитие и бъдеще на културния и поклонническия туризъм в област Перник“. Фолклорната програма стартира в 17:30, два часа по-късно ще има молебен и водосвет за началото, а в 20 часа ще е символично откриване на тридневното събитие.

Официален старт ще бъде даден утре в 13 часа. Входът е безплатен.

Вижте още по темата: Хиляди хора ще събере на най-голямото събитие в Граово, спонсор е мината в Брезник

Възрожденско село и Граовска сватба ще покажат на Църногорския събор – вижте цялата програма на събитието

Разгледайте снимки от обстановката на ливадите край Църногорския манастир, които обективът на Zapadno.com засне:

[maxgallery id=”26332″]

Виж също...

Loading...