Първият маршрут за поклоннически туризъм може да бъде в сърцето на Граово – СНИМКИ

Първият туристически маршрути за поклоннически туризъм може да е маршрут в сърцето на Граово, стана ясно днес по време на колоквиум на тема „Развитие и бъдеще на културния и поклонническия туризъм в област Перник“, предаде репортер на Zapadno.com.

„Имаме уверение от министъра на туризма, че първият поклоннически маршрут може да бъде реализиран в област Перник“, съобщи областният управител на Перник Ирена Соколова. Идеята е той да включва обекти от Краище, да се свържат манастири от цялата област, а също и да продължава в съседни страни. „Съвременните поколения от Западните Балкани могат да се срещнат на територията на културата и изкуството“, уточни губернаторът.

„В основата на Църногорския събор е идеята да съчетаем духовното и културното“, добави Соколова. Затова и тридневното събитие започва именно с такъв формат. По думите и за първи път се провежда подобен светски форум в църковна обител и целта му е да е източник на идеи и да набележи конкретни стъпки за реализирането им.

На колоквиума за възможностите за туризъм присъства зам. министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова и двама директори на дирекции от министерството на културата. Духовенството беше представено от високопоставени гости, сред които епископ Поликарп – викарий на Софийска епархия и епископ Сионий от Троянския манастир.

„Краището – новата света гора“ беше общата идея, по който гости от местната и държавната власт, от академичните среди, от бизнеса и неправителствени организации представиха свои виждания за развитието на културния и религиозен туризъм в региона.

Домакинът йеромонах Никанор, игумен на Църногорския манастир, изказа благодарност за Българският патриарх Неофит за неговата обич и подкрепа за манастира. „Той винаги е бил с нас и сега е с нас с благоволението, което дава за събора“, уточни свещеникът.

В изказването си за туристическия потенциал на Граово отецът представи карта на краищенското светогорие и предложи да се създаде работна група за развитие на тази дестинация.

Въпреки че колоквиумът протече без присъствието на министъра на културата, ясно беше очертано желанието на изпълнителната власт да съдейства за реализацията на идеите в областта на поклонническия туризъм. Участниците в събитието си обещаха да подкрепят развитието на дестинациите и да се съберат отново след една година на следващото издание на Църногорския събор, който планират да превърнат в традиция за Граово. За началото на Църногорския събор беше направен молебен и водосвет след колоквиумът.

Очаквайте още ексклузивни новини от Църногорския събор първо в Zapadno.com

Вижте още снимки от първият ден на събора, първите професионални и любителски състави, които се качиха на музикалната сцена и първите атракции за посетителите от мястото на събитието:

Виж също...

Loading...