Брезнишкият талант Василена Георгиева: Фолклорът е нашенското ни и трябва да го съхраняваме

Брезничанката Василена Георгиева, която е възпитаничка на средно училище “Васил Левски” в град Брезник е най-талантливият млад самодеец в региона. Тя се изявява в няколко творчески състава – в местното читалище и училището, в което учи, предаде репортер на Zapadno.com.

Василена е на 14 години и въпреки младата си възраст е една от най-дейните момичета в града. Тя е част от детската певческа група и детската група за словесен фолклор, които са с художествен ръководител Милена Цветанова и са към народно читалище “Просвещение-1870”. Освен това, Василена е певица и във вокална група “Песенна дъга” с ръководител Николина Байкова към средно училище “Васил Левски”.

Първите си творчески стъпки, брезничанката започнала да извървява, когато била 2-ри клас. Във вокалната група на училището вече затвърдила първите си стъпки, а след време станала част и от групите на Милена Цветанова. На въпрос на Zapadno.com какво кара Василена да се занимава с толкова творческа дейност, младият талант отговори: “Трябва да пазим българското в нас, защото то е най-важното. Ние сме българи и трябва да играем, а и това ми дава някаква сила. Много се радвам, когато играя! Родителите ми се чудят как не се уморявам, но ме подкрепят.”, сподели Василена. Въпреки това на нея и остава време и за уроците, както и за свободно време, което е сведено до 1-2 часа в деня. “Цял живот ще помня винаги, когато съм излизала на сцената. Винаги ще помня и нашия Брезник, нашето читалище и училище. Който не се е занимавал с фолклор – да започне, защото това е нашенското и трябва да го съхраняваме.”, каза още брезничанката Василена Георгиева.

Очаквайте още интервюта с активните млади хора от общините Брезник и Трън в рубриката “Седмица на младите таланти от Брезнишко и Трънско” единствено на страниците на Zapadno.com.

Виж също...

Loading...