Хайдушки игри, на каквито В. Левски получил прозвището си се разиграха на Църногорския събор – СНИМКИ

Хайдушки игри бяха разиграни на Църногорския събор “В сърцето на Граово”, който се провежда на поляните над брезнишкото село Гигинци, предаде репортер на Zapadno.com.

Демонстрацията беше направена от Пътуващо читалище “Бащино огнище”, което е сред участниците в Църногорския събор. Някога Хайдушките игри са били един вид военна подготовка. Те включват например хвърляне на трупи и бой с черги.

Представителите на Пътуващото читалище, които разиграха игрите разказаха малко известен факт. Апостолът на свободата е получил прозвището си “Левски” именно след подобни Хайдушки игри. На такива игри той е направил своя лъвски скок и от тогава го наричат Левски.

Напролет когато хайдутите излели в Балкана и трябвало да се избере нов воевода на четата, те мерели своите сили, точност, ловкост, съобразителност, за да видят кой ще носи байряка, кой ще води четата.

По-рано днес официално беше открито първото издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово”. Прочетете и вижте още по темата, ако сте пропуснали публикацията: Църногорският събор започна без дълги речи, с кръшни народни танци и много атрактивност – СНИМКИ

Разгледайте снимки от демонстрацията на Хайдушки игри, които обективът на Zapadno.com засне:

[maxgallery id=”26441″]

Виж също...

Loading...