Гръм от хайдушка пушка ехтя на Църногорския събор, където едновременно се извиха 6 граовски ръченици – СНИМКИ

Вторият ден на Църногорския събор “В сърцето на Граово”, който се проведе в събота ще бъде запомнен и с хайдути, старовремска пушка и 6 граовски ръченици, които се извиха едновременно, предаде репортер на Zapadno.com.

Снощи на поляните край Църногорския манастир заехтя гръм от хайдушка пушка. Изстрелите бяха произведени от пушката джезаил и направени от членове на сдружение “Хайдути”, което участва в програмата на събора. Сдружението не прави компромис с автентичността. Това го доказва и Климент войвода, който всъщност е Христо Недялков – член на “Хайдути”. Той е живял в Америка, но впоследствие се завръща в родината. След завръщането си той купува къща в карловското село Климент, откъдето е и Климент войвода. Христо Недялков, който е от град Карлово е известен с този псевдоним и обикаля Българя, за да предава традиции и родолюбие, като прославя и село Климент.

Сдружение “Хайдути” е основано през 2014 година от група ентусиасти и приятели с общи интереси. Членовете му пресъздават един период от българската история, епохата от 18-19-ти век, в която важно място заема народният закрилник и герой – хайдутинът.

Освен демонстрациите на родолюбивото сдружение, снощи на поляните се случи и още нещо уникално – тълпи от гости и участници извиха едновременно 6 кръшни хора под звуците на Граовска ръченица. Моментът беше колкото нестандартен, толкова и спиращ дъха.

Очаквайте още интересни подробности от Църногорския събор – първо в Zapadno.com!

Разгледайте снимки от демонстрациите на сдружение “Хайдути” и кръшните граовски ръченици, които се извиха:

[maxgallery id=”26529″]

Виж също...

Loading...