Младата гордост на село Сопица Кристиян Ивайлов: Франзуците имат интерес към фолклора ни, харесва им граовската носия

Малкото брезнишко село Сопица се слави с чудесната си изворна вода, живото човешко съкровище Милан Миланов, сурвакарската група, но и с дейния пазител на родния фолклор Кристиян Ивайлов. 17-годишният Кристиян Ивайлов е една от гордостите на селото и вече 11 години предава и прославя българския народен танц. Това сподели младежът пред репортер на Zapadno.com за рубриката “Седмица на младите таланти от Брезнишко и Трънско”, която вече втора седмица среща читателите с интересни и стойностни млади хора от двете общини.

Кристиян Ивайлов се занимава с народни танци от 6-годишен. В началото се захванал с това от любов към традициите и съхранението им. “Харесва ми да се занимавам с народни танци, защото съхранявам и популяризирам нашите традиции. Изключително много съм щастлив, че имам тази възможност. Имам желание след завършване на средното си образование да уча хореография.”, сподели младият талантлив танцьор. Сопичанинът играе в Детско-юношески фолклорен ансамбъл “Чудно оро”-Перник, а от началото на тази година той е част и от състава на танцова формация “Зора”-Перник. “Играя в два състава, защото имам интерес и имам желание да разширя уменята си.”, сподели Кристиян, който умее над 32 български народни хора.

Досега младежът е предал българският народен танц в почти цяла Европа. “С хорото до момента съм обиколил много държави – почти целия Балкански полуостров – Сърбия, Македония, Гърция, както и страните Австрия, Италия, Франция, Чехия и други.”, каза той. На въпрос как чужденците приемат родния ни фолклор и имал ли е забавна случка при участие зад граница, Кристиян сподели, че публиката в другите държави е много запалена по българските хора. “Особено французите имат изключително голям интерес към нашия фолклор. Имат желанието да облекат наша носия. Най-много им харесва нашата, граовската носия.”, добави Кристиян.

Талантливият танцьор среща пълната подкрепа на своите приятели и съселяни от Сопица, които му помагат с каквото могат. Много са любимите му хора, но най-любимо му е Граовското или така нареченото Селско хоро. “Има много положителна енергия и е доста темпераментно, пък и си е наше Граовско хоро – все пак съм от сърцето на Граово, от Сопица.”, каза още Кристиян.

Снимки: Кристиян Ивайлов

Виж също...

Loading...