С празнични литургии и водосвети в храмовете на градовете Брезник и Трън за почитането на Свети пророк Илия

Паметта на Свети пророк Илия ще бъде почетена с празнични Свети литургии в храмовете на градовете Брезник и Трън, предаде репортер на Zapadno.com.

На Илинден (20 юли) в храм “Свети Георги Победоносец” в град Брезник ще бъде отслужена литургия. Литургията ще започне в 9:00 часа и ще бъде отслужена от протойерей Константин. По същото време в храм “Свети Николай” в град Трън също ще започне празнично богослужение, което ще бъде оглавено от отец Николай. След литургиите в двата храма ще бъдат направени водосвети за благоденствие. В деня, когато се почита паметта на Свети пророк Илия се дават и курбани за здраве, които според канона трябва да са постни, тъй като Илинден ще бъде в петък. До момента няма заявка от миряни, които са пожелали да дарят курбани за Илинден в Брезник и Трън.

В периода от 1916 до 1968 година Българската православна църква отбелязва празника на 2 август. В православието Светиите се възприемат като горещи молитвени застъпници за народите и за отделните хора, като винаги предстоящи пред Светия Божи престол.

Според народно поверие на Илинден не трябва да се работи, защото гръм може да удари човека. Не се излиза в морето, защото морето взима жертва на този ден. На Илинден своя имен ден празнуват всички, които се казват: Илия, Илинда, Илиян, Илин, Искра, Илина, Илияна, Илинка, Илиан, Илиана, Илко, Илчо, Илка,Лина, Личо и Юлия.

Виж също...

Loading...