Брезнишките пожарникари почерпиха колеги и гости от област Перник с курбан за деня на закрилника на българските огнеборци – Свети пророк Илия

Денят на Свети пророк Илия, закрилника на българските огнеборци беше почетен в двора на брезнишката пожарна. С тържествен водосвет Илинден беше отбелязан от десетки пожарникари и жители от област Перник, предаде репортер на Zapadno.com.

Тържественият водосвет започна в 13 часа и беше отслужен от няколко свещеници, сред които и протойерей Константин от Брезник. Официални гости на събитието бяха: областният управител на Перник Ирена Соколова, зам. областният управител на Перник Иво Иванов, комисар Емил Марков – директор на Регионална дирекция ПБЗН-Перник, Чавдар Асенов – началник на Районна служба ПБЗН-Брезник, кметът на Община Брезник Васил Узунов и зам. кметът на Община Брезник Иван Бъчваров. Всички гости в двора на брезнишката пожарна бяха поръсени със светена вода за здраве. Някои от гостите запалиха свещичка в храм параклис „Свети пророк Илия“, който е единственият в двора на пожарна на територията на област Перник.

Сред духовната част беше раздаден курбан за здраве. За празника бяха приготвени два вида курбан – овчи и постен, от боб. Гостите бяха почерпени и с осветените питки. Празникът продължи с обяд, който беше подреден под шатри на двора, до параклиса.

Параклисът „Свети пророк Илия“ е открит през 2002 година в двора на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Брезник. Оттогава всяка година там се чества Илинден и се раздава курбан, който пожарникарите приготвят.

Името на Свети пророк Илия означава сила Господня. Вярва се, че свети Илия може да лекува, затова мнозина държали осветената му икона до болния. Покровителства пожарникари, кожари, кожухари, самарджии, керемидчии, майсторите и калфите.

Виж също...

Loading...