Ловецът В. Михайлов от Брезник: Отстрелях 150-килограмово диво прасе в Трънско, което за малко щеше да ме рани

Един от доайените сред ловците в Брезнишко е Велизар Михайлов или както го знаят всички като Веско. Той е професионален ловец от 1970 година, но ловът е негова страст от 1952 година. Тогава на лов го повел баща му, когато Велизар Михайлов бил едва 12-годишен. Това разказа ловецът пред репортер на Zapadno.com и сподели ловни подвизи, случили се през годините.

Ловецът, който е част от ловно-рибарска дружинка “Гребен”-Брезник е отстрелял около 16 лисици, близо 15 диви прасета и 1 чакал. В началото на 70-те години на миналия век в Брезнишко започнали да идват диви прасета, преди това дивечът бил съставен предимно от зайци. “Най-големият ми трофей е един глиган, но това беше в Трънско. Имам и един специфичен случай, при който диво прасе щеше да ме пребие. Това беше в местността “Мудин камък” край трънското село Горочевци. Там бяхме на лов за диви прасета. Гоначите бяха от едната страна, а ние сме на пусии. По едно време идва един ловец с кон. Тоя, който водеше пусиите му каза: Нащ’те вдигнаха прасета да ги градите вие. А тоя му каза: Ние си правиме гонка, да отмине нащ’та гонка, после ще правиме ваш’та. Заставаме на пусии и по едно време в гръб – чуха се 7-8 пушки. Едно стадо прасета идват в гръб на два поста. Обръщам се аз и към мен едно малко прасенце – 40-50 килограма. Тогава бях с 16-ти калибър. Бам една пушка и се преметна до мене така. Едно кутренце – териерче до него ‘почна да го гняви. Аз изпразних пушката, презаредих и след малко прасето скочи и кученцето по него – аз не мога да го стрелям. Там при другата група стана гюрултия – тоя стрелял, изпуснал, тоя изпуснал, тоя изпуснал… Отивам при тях и викам: И при мене стана същото. Викат ми: Бегай ти с един колега по дирите, имаше лек снег. И аз отивам и му показвам: Ето тука, космите му и кутрето го премета. Тръгнахме ние по следвата и натам – куче лае. Аз викам: Това куче лае коня, където фактически отиде колегата-ловеца. Викам на моя колега: После че ходиме по дирята, да видиме какво лае това куче. Тръгваме ние натамо и едно граничарско куче със звънец на шията. Мислех, че лае по коня, а не по прасе. Ние тръгнахме и момчето след мен, а около нас борова гора около два метра. Кучето спре да лае и аз турих пушката така и му свиркам. То си отмина напред, а аз ходя и по едно време до мен – глиганче, 150 кила. Обръщам се и го занитих. Беше ме утрепало. Това беше на 26 октомври, 1985-та година.”, спомни си ловецът Велизар Михайлов.

79-годишният ловец от Брезник си спомня случай и с негов колега, който пострадал от диво прасе по време на лов. Животното причинило дупка в тялото на колегата сякаш е бил пронизан от юмрук. Пострадалият бил откаран в болницата, където се събрали от ловците от дружинката, за да дават кръв, ако се наложило. В крайна сметка пострадалият ловец бил спасен, но зашит със 174 конеца след операцията. Дивото прасе, което нанесло раната пък било отстреляно.

Виж също...

Loading...