Няма съмнения за това, че в България има чума по дребните преживни животни, предприетите мерки са в съответствие със законодателството на ЕС

Чума по дребните преживни животни има в България, няма съмнение за това, а мерките, които Българска агенция по безопасност на храните е предприела са в съответствие със законодателството на ЕС – това заключи експертната мисия на Европейската комисия, която посети България тази седмица, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Яснота и прозрачност при работа, компетентност, своевременни и адекватни мерки за ливкидиране и ограничаване на разпространението на болестта – това е оценката за работата на Българска агенция по безопасност на храните този момент. Чумата по дребните преживни животни е опасно, бързо разпостраняващо се заболяване, а бързината на изпълнение на мерки за евтаназия на животните в огнищата и регулиране на движението на хора, животни и продукти от тях е от съществено значение. Всяко забавяне и/или действия, които противопоставят изпълнението им е предпоставка за разпространение и поява на нови огнища.

Българска агенция по безопасност на храните работи в тясно сътрудничество и пълна прозрачност с всички ресорни институции на страната и Европейската Комисия. България е на фронтовата линия на ЕС и по отношение на опазване здравето на животните в страната и ЕС е ключов играч. Всички държави членки на ЕС са насочили поглед в действията на страната ни и разчитат на мерките и изпълнението им с оглед за опазване здравето на животните и ограничаване инфекцията.

Виж също...

Loading...