Областната епизоотична комисия: Всички стопани трябва да дезинфекцират, да не транспортират животни и да не смесват стада

Областната епизоотична комисия набеляза мерки срещу инфлуенцата при птиците, чумата по дребните преживни и свинете, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация-Перник.

Във връзка с възникналите огнища на особено опасни болести по животните – инфлуенца по птиците и чума по дребните преживни животни, в област Бургас и област Ямбол, и с цел недопускане разпространението им, както и заради усложнената обстановка по отношение на болестта Африканска чума по свинете на територията на съседни държави членки, областната епизоотична комисия, заседавала на 12 юли тази година, предприема превантивни мерки срещу тях.

Областният управител на Перник Ирена Соколова издаде заповед съгласно указанията на Министерство на земеделието и храните и Изпълнителната агенция по безопасност на храните, с която изисква засилени проверки и контрол от страна на Областна дирекция по безопасност на храните, Регионална здравна инспекция, Областна дирекция МВР, Регионална инспекция по околната среда и водите, горските стопанства и други с цел недопускане на гореописаните заболявания. На този етап на територията на област Перник няма регистрирани огнища на болести. “Въпреки усложнената епизоотична обстановка в райони от Източна България, нашият ангажимент и обща дейност, между мен и отговорните институции на територията на областта, е свързана с обезпечаване спокойствието и информираността на хората. Всички стопани и граждани трябва да бъдат изключително отговорни, бдителни, запознати със ситуацията и стриктно да се придържат към санитарните мерки и предписанията – да дезинфекцират, да не транспортират животни и да не смесват стада”, призова областният управител Ирена Соколова.

Областната дирекция по безопасност на храните в Перник остава в състояние на повишена епизоотична готовност и се преустановява внасянето на храни от животински произход. Агенцията по безопасност на храните и митническите служби предприемат строги мерки за налагане на контрол на граничните пунктове. Гранична полиция ще конфискува и унищожава внесени суровини и храни от животински произход. На директорите на Областните дирекции по безопасност на храните в цялата страна е разпоредено да информират кметовете на съответните населени места, ловните сдружения и лицата, отглеждащи домашни животни, като ги запознаят с актуалната епизоотична обстановка, риска и начините за разпространение на болестите, както и мерките за биосигурност, които трябва да се спазват в обектите. При всеки случай на съмнение за заболяване незабавно да информира ветеринарен лекар.

В публикацията са използвани снимки от пресцентъра на Областна администрация-Перник и архива на Zapadno.com

Виж също...

Loading...