Историята помни: Учителка с прякор Мама Моцарт е ръководила духов оркестър към училището в град Трън

В миналото трънското училище “Гео Милев” се е славило със своя духов училищен оркестър. Историята на духовия оркестър в школото е била прекъсната, но възобновена през 80-те години на миналия век. Спомен за оркестъра и неговия ръководител пази историкът и трънчанин Кирил Михайлов, предаде репортер на Zapadno.com.

Старата традиция училището да има духов оркестър е била възстановена в началото на 80-те години от учителката по музика Младенова. Тя пристигнала от София в Трън, където започнала да работи в местното училище. “Тя възстанови старата традиция. Общината и подпомогна – купи инструментите, които бяха китайски. Имаше и инструменти от стария духов оркестър, които бяха немски от времето на Втората Световна война. Ползвахме ги и тях. Те бяха перфектни духови инструменти.”, спомни си Кирил Михайлов, който е бил част от оркестъра и е бил възпитаник на училището.

Духовият оркестър е взимал участие в общоградски мероприятия за 1 май, 24 май, 9 септември и по други дати. “Свирехме традиционните маршове за тези празници. Доста хора бяхме като количество в оркестъра. Само предната редица на тромпетите беше съставена от 5 или 6 човека. След тях бяха следващите инструменти и пак следващите. Всичко беше строено, както си трябва. Госпожа Младенова ни водеше, дори след часове сме оставали като наближат празниците. Тя беше изключително талантлив човек като музикант и преподавател. Умешее да свири прекрасно на пиано. Освен това създаде и хор, в който имаше и момчета, и момичета. Те също пееха по време на празниците. Казвахме и Мама Моцарт, но не се обиждаше, че и казваме така. Беше изключително кротък и хубав човек.”, разказа още Кирил Михайлов. В онези години госпожа Младенова е била на около 60-годишна възраст. Споменът за нея е жив в учениците и днес.
Духовият оркестър е репетирал на третия етаж в старата сграда на училището. Преподавателят и музикант госпожа Младенова е купувала сладкиши на учениците си, за да имат сили и мотивация при свиренето на инструментите. “Емоцията беше много хубава, защото освен че добиваш някакви музикални способности, опитваш се да свириш и други неща, най-малкото това е една обща култура, която си заслужава. Много близък спомен има и от предишния духов оркестър към училището. В него е свирил и един от бившите кметове на Трън, той почина човекът, Николай Георгиев се казваше. Съвсем е близък споменът, че оркестъра е създаден умишлено от училището. Убеден съм, че този оркестър е съществувал много дълго време.”, спомни си още историкът и трънчанин.

Училищният оркестър съществува до началото на 90-те години на миналия век, след което се разформира при смяната на ръководства на училището, а госпожа Младенова се връща в София.

Виж също...

Loading...