Вековният бук пред храма на Ерулския манастир е в тежко състояние – сърцевината е почти изгнила, а листата и клонките му са болни

Букът до ясена пред входа на храм “Света Троица” в Ерулския манастир е в тежко състояние, с болни листа и клонки, сърцевината му отвътре е почти изгнила, заради навлязлата там влага, заради цепнатини след удари от мълнии през годините и отчупилите се големи клони. Двете столетни дървета са поне на 400 или 500 години, според някои изключително красиви местни народни предания, а според други легенди са дори на 900. Това съобщи за читателите на Zapadno.com монахът-послушник на Ерулския манастир.

Преди няколко години са въведени в Държавния регистър на защитените дървета по инициатива на някои настоятели и това е използвано от църковното настоятелство при храма, за да се постави на бука табела с надпис “Паметник на културата”, невярно и не съвсем коректно, а с това и на входа на целия манастир, защото манастирът и храма не са сред обявените от държавата паметници на културата. Делата на манастира и храма се управляват и до сега от църковни настоятели-миряни, популярно наричани “цивилни”, тоест хора, неносещи расо, с изключение на председателя, защото църковният статут на мястото е на енорийски селски храм с храмов комплекс, а не на манастир.

Църковното настоятелство при храма и неговите инициативни членове и неформални ръководители, които изолират всеки път през годините от финансовите и административни дела на манастира назначаваните свещеници, не са положили своевременни грижи по укрепването на дървото в качеството му на защитен обект, така че едно изненадващо падане, което може да се случи и още тази година с първите снегове, ще причини огромни щети на някои от постройките, понеже дървото е високо поне 30 метра, а може да бъде и опасност за пребиваващи в двора хора. А нещо от това вече се е и случвало, когато откъртил се огромен клон неотдавна, миналата година, се стоварва върху покрива на храма, припомня монахът-послушник.

Досегашният екип настоятели вече е в поискана им преждевременна оставка. А ние използваме сайта Zapadno.com, за да потърсим съдействието на трънската общественост и местна власт за своевременно и адекватно съдействие и помощ.

Снимки: Венцислав Йоцев

Виж също...

Loading...