Монтираха нови прожектори на големия салон в брезнишкото читалище, с които сценичното осветление достига професионално ниво

Големият салон на народно читалище “Просвещение-1870” в град Брезник се сдоби с нови прожектори. Чрез монтирането им сценичното осветление на залата е почти на нивото на професионалните театри в страната, предаде репортер на Zapadno.com.

От близо месец в салона са монтирани шест професионални прожектора. Голяма част от средствата за закупуването им са събрани от продажбите на билети за първата премиера на постановката “Не всеки крадец е мошеник”, която се игра в Брезник. “С прихода от последната постановка на самодейния театър, с трупата решихме да закупим сценично осветление, което нямахме. В Младежкия театър в София намерихме ново сценично осветление, което беше неупотребявано и на много изгодна цена. Успяхме да закупим четири прожектора и два пара прожектора с необходимите технически средства като пулт за управление и регулатор. В тази връзка беше и втората премиера на “Не всеки крадец е мошеник”. От първата премиера не ни достигна необходимата сума и направихме втора, като имахме и помощ от приятели-брезничани.”, сподели пред репортер на Zapadno.com секретарят на народно читалище “Просвещение-1870” и артист в театъра Пейчо Панов.

Дълги години представленията на самодейния театър или значимите събития в големия салон на читалището в Брезник се осветяваха от прожектори на осветител от Сатиричния театър. “Досега имахме три осветителни вани, сега с още четири прожектора вече си е на почти професионално ниво. Не всички осветителни тела са качени на кулите в салона. Има възможност, стига да успеем да закупим от някое от следващи представления или евентуално от спонсори и приятели, да закупим стойки за него, за да можем да го ползваме и на други места като например за малкия салон или когато се провежда навън нещо.”, добави Пейчо Панов. Отдавна читалището се опитва да модернизира сцената, но все не успява да прокара изготвен проект за това. Ежегодно или през година културната институция пуска проекта, като последният път е стигнал до подпис на министър, но заради оставка на правителството той отново не се реализирал, уточни още секретарят на читалището. “Проектът за модернизация и преоборудване сме го нарекли. В него сме заложили сценично осветление, стационарно озвучаване, конферентно озвучаване за конферентната зала и подмяна на столовете, от което имаме най-голяма нужда. Столовете са от 80-те години и всяко лято се кърпят, но с кърпеж вече не става.”, каза още Пейчо Панов.

Снимки: Zapadno.com архив

Виж също...

Loading...