Божидар Пантев е първият човек кръстен в храм “Свети Георги Победоносец” веднага след освещаването на светата обител

Първият кръстен човек в храм “Свети Георги Победоносец” в град Брезник е брезничанинът Божидар Пантев, научи Zapadno.com.

Основите на храма са положени през 1927 година. Следват години, в които сградата не е завършена. Това продължава до средата на 40-те години на 20 век, когато храмът „Свети Георги Победоносец“ е изграден. През 1948 година светата обител е осветена и още в същия ден са направени и първите две кръщанета. Първият кръстен човек в осветения храм е Божидар Пантев. “Тогава баба ми е дала зор и съм бил само на една седмица, когато съм кръстен. След като сутринта се е открила черквата, следобеда е било кръщането – аз и едно момиче сме били, но първо момче е трябвало да се кръсти.”, сподели Божидар Пантев. Снимка от кръщането си няма, но за сметка на това е доволен от живота си.

През 1968 – 1969 година брезничанинът е служил като войник и след уволнението си започва работа в народно читалище “Просвещение-1870”. От 1 януари 1970 година той работи без прекъсване в читалището. През същата година, за 100-годишния юбилей на брезнишкото читалище е открита и новата сграда на институцията, където тя се помещава и до днес.

Църковната традиция повелява при освещаването на храм да се кръщава дете. Добре е първото кръстено дете в храма да бъде момче. “Момчето е носител на всичко в семейството – на работата, на парите и затова традицията е такава. Брезничани се водят по народното християнство и в църквата. В миналото задължително децата се кръщавали до 40-ия ден от раждането, а не когато тръгват да се венчават както е сега. Божидар Пантев е роден на 14 юни и е бил само на една седмица, когато е кръстен. Неговите кръстници не са случайни хора. Това са брезничани с положение и уважавани в града. По-радостното е, че тогава в Брезник не са се делили по партийна линия, а са гледали благото на града – колкото се може повече да помогнат. Това се вижда от всички документи.”, сподели историкът от Брезник Аниела Асенова пред репортер на Zapadno.com.

На 29 юли тази година в храм “Свети Георги Победоносец” ще се проведе тържествено честване на 70-годишнината от освещаването на светата обител. Очаквайте още подробности около юбилея първо на страниците на Zapadno.com.

Виж също...

Loading...