Земеделци, ловци, собственици на стопанства и кметските наместници от Трънско ще получат указания срещу чумата по свинете

Областният управител Ирена Соколова проведе оперативна среща с директори и представители на Областна дирекция на МВР, Областната дирекция по безопасност на храните, Областно пътно управление и Гранично полицейско управление-Трън, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация-Перник.

В хода на заседанието бяха дискутирани темите свързани със заболяването Африканска чума по свинете и мерките, които се вземат от страна на властите за недопускане на разпространението му; изграждането на постоянно санитарно съоръжение (яма) за дезинфекция на превозни средства на ГКПП “Стрезимировци”, обновяването на сградния фонд на граничния контролно-пропускателен пункт, включващ поправка на козирката, както и рехабилитацията на пътя от Перник до митница Стрезимировци. “Изграждането на антисептична вана за дезинфекция на автомобилите, както и поставянето на постоянни съоръжения за обеззаразяване е първостепенната ни задача. В понеделник ще инспектираме митническия пункт “Стрезимировци” заедно с директора на БАБХ Дамян Илиев и директора на дирекция Митници-Югозапад комисар Златков, за да предложим най-доброто решение за изпълнение”, каза Соколова.

Относно заболяването Африканска чума в следващите дни областният управител, заедно с представители на ОДБХ, организират среща със земеделски производители и стопани, собственици на лични стопанства, ловци от пограничните села, както и кметските наместници, на която ще бъдат запознати с епизоотичната обстановка и превантивните дейности в случай на открити огнища на заболявания. Хората от района ще получат конкретни указания и информационни материали. Към момента няма никаква опасност в област Перник.

Областният управител благодари чрез директорите на териториалните звена на всички служители от органите на реда, ОДБХ, ГКПП “Стрезимировци” и специално на Гранична полиция-Перник за активната превантивна и разяснителна дейност към преминаващите КПП-то граждани.

Конфискуваните продукти от животински произход от западната ни съседка през ГКПП “Стрезимировци” се съхраняват в специален фризер, намиращ в Общинската дирекция по безопасност на храните в Трън и проби от тях се изпращат за изследване в лицензираните лаборатории. “След три месеца пропускателният пункт на границата ни със Сърбия навършва 50 години от пускането му в експлоатация и наша отговорност е инфраструктурата му да отговоря на изискванията и стандартите съответстващи на страна членка и външна граница на ЕС”, каза Соколова пред присъстващите.

Виж също...

Loading...