Над 1 600 души са посетили събитията на Общински исторически музей-Брезник за първите 6 месеца на 2018 година

Над 1 600 души са посетили събития в Общински исторически музей-Брезник за първото полугодие на 2018 година. Това сочи анализ за дейността на музея за периода януари – юни 2018 година, който е оповестен в отчет на институцията и състоянието на паметниците на културата. Отчетът на музея беше разгледан и приет от общинските съветници на Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

Постоянната експозиция на Общински исторически музей-Брезник за първите 6 месеца на годината е била посетена от 448 души. Временните изложби в зала “Военен клуб” (бивш ДНА) са били посетени от 580 души. Мероприятията за 60-годишнината на музея – изложба, конференция и кръгла маса са били посетени от 240 души. Общо 150 човека пък са станали част от Нощ на музеите, която се проведе на закрито и открито в Брезник. Други изложби на открито, които музеят е експонирал за полугодието са били посетени приблизително от около 200 души.

За периода от месец януари до месец юни общо 10 са били изнесените беседи пред възрастни и деца, както и интерактивни занимания с деца. Над 6 000 фондови единици са движимите културни ценности, които се съхраняват във фондовете на музейната институция на Брезнишко. През първата половина на 2018 година във фондовете на музея са постъпили общо 18 дарения. От началото на годината в библиотечния фонд са постъпили дарения от 40 тома нова литература. Дарената литература е от музеите в Пазарджик, Банско и Перник.

Експозиционното пространство на музея с включването на ДНА е достатъчно, но на този етап невъзможно за изпълване с експозиции. Очевидно не е възможно цялостно експониране на сегашните колекции на музея в пространства на сградата на военния клуб, при съществуващите реалности – необходимост от ремонт на сградата, изграждане на експозиционни зали в съответствие с изискванията за постоянни експозиции, музейно оборудване, утвърдени от Министерство на културата тематико-експозиционни и художествено-пространствени планове, пише още в отчета за дейността на институцията и състоянието на паметниците на културата.

Резултатите от археологически разкопки и наблюдения през изминалата година бяха представени с временна изложба в залата на ДНА и мултимедийни презентации на кръглата маса по повод 18 прил – Световния ден за опазване на културното наследство. На музея бяха предоставени за научен архив отчетите за 2017 година от разкопките и наблюденията. Въпросът за предоставяне на Брезник и музея на движимите културни ценности, намерени по време на разкопките все още нормативно не е уреден от Министество на културата, които извършиха проверка на музея на 19 януари 2018 година и дадоха своите предписания и становище.

Виж също...

Loading...