80-годишната книга “Българското кисело млеко” и други заглавия съхранява музеят в трънското село Студен извор

Музеят на киселото мляко в трънското село Студен извор съхранява уникални експонати, свързани с делото на доктор Стамен Григоров – първият учен, описал бактерията Lactobacillus delbureckii subsp. bulgaricus – микроорганизъм, предизвикващ образуване на кисело мляко. Сред експонатите е и библиотечен фонд с книги, които са свързани с микробиологията, млякото и млечните продукти и тяхното производство.

Най-старото издание е от 1938 година и е озаглавено „Българското кисело млеко“ от Д-рь К.Попдимитровь. В момента се работи по подробното им описване и картотекиране, за да могат да са достъпни до повече хора, съобщи председателят на фондация „Д-р Стамен Григоров“ Ирена Иванова.

Фондът с книги се обогатява непрекъснато, ако някой иска да дари такава литература може да се обърне към музея или да пише на Фейсбук страницата на фондация „Д-р Стамен Григоров“, която може да откриете като натиснете тук.

През месец юни стана ясно, че се работи по изграждането на сглобяема демонстрационна зала към Музея на киселото мляко. За реализирането на проекта се набират дарения чрез дарителска кутия в музея и банкова сметка. Прочетете още по темата, ако сте пропуснали публикацията: Около 45 000 лева ще струва изграждането на демонстрационна зала към Музея на киселото мляко, за която се набират дарения

В публикацията са използвани снимки от фондация „Д-р Стамен Григоров“ и архива на Zapadno.com

Виж също...

Loading...