Брезничани и гости на Брезник изпълниха храм “Свети Георги Победоносец” за 70-годишнината от освещаването му – СНИМКИ

Десетки жители и гости на град Брезник взеха участие в архиерейската света литургия, която беше отслужена в храм “Свети Георги Победоносец” по повод 70 години от освещаването му, предаде репортер на Zapadno.com.

Литургията беше оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, който е викарий на Софийска епархия. В богослужението се включиха отец Михаил, протойерей Константин и духовници от София. Сред официалните гости бяха зам. кметовете на Община Брезник Иван Бъчваров и Мария Добревска, председателят на Общински съвет-Брезник Виолета Младенова и общински съветници от местния Общински съвет.

В края на литургията Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп припомни кратката история на храма, който е осветен на 21 юни 1948 година. Той отправи и поздрав към всички, които са спомогнали и се включват в честването на 70-годишнината. “Благодарности на отците, които служат в този храм за това, че организират, благодарение и на добри люде отбелязването на тази годишнина. Благодарение на тях, на общинското ръководство, на всички вас затова, че подкрепихте днешния празник с присъствието си ви поздравявам със сърдечно и изпращам архипастенски благослов на Негово Светейшество Софийския митрополит и българският патриарх Неофит, който изпращайки ни днес, тук помоли да предадем неговият патриаршески благослов и по традиция да ви пожелаем на многая и благая лета в здраве, благоденствие, духовно и социално преуспяване. Нека по молитвите на Свети Георги Победоносец, закрилник и патрон на този храм, да се събираме тук по благи и духовни празнични тържества и моменти, за радост и утеха. Да се благославяме един други и така да ни бъде във вярата по-леко, по-радостно и да имаме по-щастлив живот. Нека Бог даде на всеки един от вас онова, което му е потребно за вечен живот и спасение, амин! Честит благословен празник, Божието благословени да бъде върху всички вас, амин! На многая и благая лета!”, каза Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп. След словото беше направен водосвет за здраве и благословение.

Разгледайте снимки от архиерейската света литургия, която събра десетки в храм “Свети Георги Победоносец”:

[maxgallery id=”26850″]

Очаквайте само на страниците на Zapadno.com още интересни подробности, свързани с честването на 70-годишнината от освещаването на храма.

Виж също...

Loading...