Основите на храм “Свети Георги Победоносец”, знакови лица от изграждането му и над 100-годишни документи показаха в Брезник – СНИМКИ

Над 100 снимки, икони, документи и църковни реликви са подредени в изложбената зала на храм “Свети Георги Победоносец” в град Брезник. Тематичната експозиция е посветена на 70-годишнината от освещаването на храма, която беше отбелязана тържествено днес, предаде репортер на Zapadno.com.

Изложбата беше открита от Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, който преди това отслужи архиерейската света литургия. Той беше поздравен от група ученици от брезнишката гимназия “Васил Левски”, които рецитираха църковни молитви, стихове и разкази (очаквайте отделен репортаж по темата на страниците на Zapadno.com). Чрез снимките и документите е показано началото на духовния живот на храма от самия замисъл за изграждането му до съвремието, в наши дни. Най-старите документи датират от началото на 20 век – 1905 – 1906 година. “На снимките е показана и Божура, която е омесила питата за освещаването на храма през 1948 година. Тогава тя е била на 65 години и е била от село Горни Романци. Това е показателно, че отвсякъде са помагали за храма, дори и от селата.”, сподели Аниела Асенова от Църковното настоятелство.

Сред интересните експонати са подредени и копия на чертежите за изграждане на храма, които са дело на архитект Александър Смирнов. Архитектът е работил и по изграждането на катедралния храм „Александър Невски“ в столицата. Това е причината светата обител в град Брезник много да прилича на катедралния храм. Показани са и църковни вестници, които също се съхраняват към архива на храма.

В изложбата може да бъде видяна и първата протоколна книга на “Свети Георги Победоносец”, която е от 1937 година. Архивите пазят и автентична телеграма, в която пише, че за освещаването на храма ще пристигне тогавашният викарий на Софийската митрополия – епископ Пимен Неврокопски. “Тук могат да се видят всички, които са давали пари или гостите, които са били поканени на освещаването срещу подпис.”, добави още Аниела Асенова.

Интересен предмет, който е изложен в експозицията са първите двери от иконостаса, който е бил в храма през 1948 година, както и запазени икони. На гърба на всяка икона са записани имената на хората, които са ги дарявали за светата обител. Изложбата ще може да бъде разгледана от посетителите на храма през следващите седмици.

Разгледайте снимки от изложбата в храм “Свети Георги Победоносец”, които обективът на Zapadno.com засне:

[maxgallery id=”26851″]

Очаквайте само на страниците на Zapadno.com още интересни подробности, свързани с честването на 70-годишнината от освещаването на храма.

Виж също...

Loading...