Наследник на полковник от 5-ти конен полк: Ако спечеля джакпот от тотото ще даря голяма сума за изографисване на храм “Свети Георги Победоносец”

Наследник на полковник Марин Диков, който е служил в 5-ти конен полк и командир на танков полк във Втората световна война – Христоско Диков е един от радетелите за храм-паметника “Свети Георги Победоносец” в град Брезник. Той редовно пуска тото с надеждата да спечели джакпота, от който би дарил голяма сума за изографисване на храма, предаде репортер на Zapadno.com.

Светата обител, която се намира в центъра на Брезник е изградена през 40-те години на миналия век, а през 1948 година е осветена. От освещаването си до наши дни, стените на храма все още не са изографисани заради липса на средства. Преди две години ентусиасти създали сдружението „Заедно за храма Св. Георги Победоносец“, на което основна цел е да помогне с набирането на пари за изографисване на църквата. Желание за изографисването имат много брезничани и хора, свързани с храма. Всеки, който е могъл е помогнал с каквото може, но според експертна оценка сумата необходима за това е около 180 000 лева. Сумата е непосилна нито за Църковното настоятелство, нито за сдружението.

Много са и хората, които са свързани с храм “Свети Георги Победоносец”. Такава е и фамилията на Христоско Диков, който сподели че е от семейство, привързано към църквата. “Майка ми е направила дарения през 1944 година, съпругът и и той е бил дарител – давал е агнета за курбан, моят дядо от Трън, който се е оженил тук също – почит и уважение към църквата. Ето и моето име е Христоско, кръстен съм на Иисус Христос. Това е връзката, продължаваме я и аз, и моето семейство да уважаваме Българската православна църква.”, сподели Христоско Диков. Той си спомня, че по комунистическия режим в България, храм “Свети Георги Победоносец” е бил ограждан на религиозни празници като по този начин не са допускани миряни в светата обител.

Христоско Диков е на мнението, че стените на храма трябва да се изографисат с икони. “Трябва да се изпише с икони – такива каквито заслужава храмът, само че не ми се пада от тотото, бих дарил голяма сума да се изографиса. Редовно пускам тото с тази мисъл, че ще дам голяма сума за това.”, каза той пред репортер на Zapadno.com.

Виж също...

Loading...