Краеведът Елена Боянова: Възрожденецът Кота Кафеджийски от Брезник трябва да има паметник

Делото на възрожденеца от Брезник Кота Кафеджийски трябва да се почете от днешните брезничани с изграждане на паметник, именуване на улица или под друга форма. Това мнение сподели краеведът Елена Боянова на провелата се през месец юни научна конференция в Общински исторически музей-Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

Докладът на Елена Боянова представи историята на брезнишкия възрожденец Кота Кафеджийски. На научната конференция тя направи и предложението делото на възрожденеца да се засвидетелства за поколенията. “В моята краеведческа и изследователска работа, с особено вълнение проучих брезнишките възрожденци. В града е имало горди, достойни личности, превърнали родолюбието в своя религия. Те са народни люди, поставили над всичко благото на своя роден град. Милеят за него, живеят с тревогите му. Такива личности като брезнишките възрожденци са творили историята на града. Променяли са събитията със смелостта си, с любовта на истински родолюбци. Жертвали са сили в името на свободата, водени от непреклонния си дух пред робството и униженото достойнство. В историческата летопис на града, видно място заема Кота Кафеджийски.”, каза краеведът Елена Боянова. Тя представи биографията на Кота Кафеджийски, който е направил много за Брезник и Брезнишко по време на турското робство. В спомените си брезничани са наричали Кота Кафеджийски – живата история на Брезник от времето на робството до 30-те години на 20-ти век.

Възрожденецът е запомнен като един от най-будните граждани по онова време, умен, предвидлив и добър човек. “Без преувеличение може да се каже, че Кота Кафеджийски е бил най-светлата, харизматична личност в миналото на Брезнишкия край. На младини бил кожухар и с честен труд и разумна пестеливост станал търговец и се издигнал до пръв гражданин на Брезник. Преди Освобождението е бил старейшина на Брезнишкия край.”, каза още Елена Боянова.

Краеведът от Брезник смята, че Кота Кафеджийски не е получил заслужената му почит от поколенията след него. Според Елена Боянова за заслугите на Кота Кафеджийски, който заедно с другите възрожденци от Брезнишко е спасил градът от сръбска окупация, трябва да се издигне паметник в негова чест или улица в Брезник да носи неговото име. През годините краеведът неведнъж е засягал този въпрос пред местната власт. В края на представянето на доклада си, Елена Боянова спомена факта, че ако не е бил Кота Кафеджийски днес Брезник е щял да бъде в Сръбско.

В публикацията е използвана снимка от изложбата „Освобождението на Брезник“ на Общински исторически музей-Брезник

Виж също...

Loading...