Министерства се договориха: Учебни часове ще се провеждат в музеите и художествените галерии в страната

Провеждане на учебни часове в музеите и художествените галерии и съвместна работа на музейни работници и педагози за изработване на образователни програми предвижда Споразумение за сътрудничество между Министерството на културата и Министерството на образованието и науката. Документът беше подписан вчера от министрите Боил Банов и Красимир Вълчев в Националния политехнически музей в София, съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата.

Предвижда се още посещение на музейни експерти в училищата и изнесени занимания за децата в предучилищна възраст. Музеите и художествените галерии ще разработят конкретни проекти на музейни образователни програми и инициативи за всеки клас или група, които ще се обявяват на електронните страници на културните институти в началото на всяка учебна година. Учредява се и съвместна награда на двете министерства „Музейна образователна дейност“, която ще се връчва ежегодно на училище, учител, музей и музеен специалист.

Министърът на културата Боил Банов посочи, че подписването на това споразумение се чака от 25 години. „Надявам се това споразумение да се превърне в инструмент за това младите хора да имат чувство и съзнание за това накъде вървят“, заяви той. По думите на министър Вълчев Споразумението е част от приобщаването на културните институти към образованието. Той припомни, че близо половин милион лева вече са отделени за посещение на ученици в музеи и други културни институти.

Виж също...

Loading...