Брезнишкото ловно-рибарско дружество е против индивидуалния лов на дива свиня, който би стимулирал бракониерството

Ловно-рибарско дружество “Сокол” – Брезник е предприело мерки по превенция срещу възникването и разпространението на африканска чума по свинете. Това каза пред репортер на Zapadno.com председателят на ловното-рибарското дружество доктор Валери Величков.

“Нашето сдружение не разрешава лов на дива свиня под никаква форма. Излезе разпореждане на министъра, че няма да има групов лов на дивя свиня, но понеже препоръчват някакъв индивидуален лов – ние сме категорично против.”, каза доктор Валери Величков. Той посочи, че стимулирането на бракониерските прояви е основна причина за отказа ловците в Брезнишко да ловуват дива свиня индивидуално. “Провели сме инструктаж по отношение на боравенето с оръжие по препоръка на служба КОС на МВР. Всички, които са отговорни лица са се разписали са информирани.”, добави още председателят на ловно-рибарско дружество “Сокол” – Брезник.

В средата на миналата седмица министърът на земеделието, храните и горите забрани със заповед груповия лов на дива свиня през летните месеци извън досега определения срок, включително и в сряда. Той издаде заповедта на основание предложение от изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните. Направените изменения в Закона за лова и опазване на дивеча не са съобразени и с хуманното отношение към видовете дивеч, обитаващи горските територии. Приплодите на дивите животни от тази пролет  няма да могат да бъдат опазени от ловните кучета. Започва размножителния период на сърната, а през септември предстои и този на благородния елен. В тази връзка съществува опасност груповият лов на дива свиня да доведе до сериозни загуби на основните ловни видове, компрометиране на вече договорени трофейни ловни излети за благороден елен от страна на чуждестранни ловци и сериозни финансови щети, гласеше заповедта. Като мярка за редуциране на популацията от дива свиня заради опасността от възникване и разпространение на африканска чума по свинете се препоръчва засилване на подборния лов от място.

Виж също...

Loading...