Изследване на КНСБ: 1/3 от домакинствата в България живеят под прага на бедност, хората пестят основно от здравеопазване и образование

2361 лева на месец са необходими на четиричленно семейство за нормален начин на живот. Това показват последните данни на Института за синдикални и социални изследвания на КНСБ, представени от президента на синдиката Пламен Димитров и от експерта на ИССИ Виолета Иванова. Парите са нужни за покриване на разходите за храна, поддържане на жилището, здравеопазване, транспорт и почивка, съобщиха от пресцентъра на КНСБ.

31.1 на сто от домакинствата в България са с общ доход на човек от домакинство до 321 лева или това са близо 2 243 000 души. 44 на сто от домакинствата са с общ доход на човек от линията на бедност (321 лева) до необходимите средства за издръжка на живот, а 29.4 на сто от домакинствата са с общ доход на човек над издръжката на живот. Нетният размер на средната работна заплата трябва да е около 1200 лева на човек, за да може семейството да живее нормално, но не повече от 20 на сто от наемните работници у нас получават подобни заплати. Средното нетно възнаграждение през март е по-ниско с 321 лева, каза Пламен Димитров.

Тези пари не са достатъчни на хората, за да покриват всичките си сметки. Една от основните причини за този недостиг е увеличението както на хранителните, така и на нехранителните стоки през миналата година с процент по-нисък от 4 на сто. Друга тенденция, която се откроява е, че заплатите на хората, които имат най-високи доходи нарастват по-бързо от тези, които имат най-ниски. Това кара по-бедните да пестят основно от здравеопазване и образование.

Виж също...

Loading...