С три нови пейки и две маси в местността „Свети Илия“ жители и гости на село Гигинци отбелязаха Илинден по стар стил

За поредна година жители и гости на брезнишкото село Гигинци отбелязаха празника Илинден по стар стил. Над 40 души се събраха в местността “Свети Илия” над селото, за да празнуват заедно и да обядват с овчи курбан, предаде репортер на Zapadno.com.

Празникът беше открит с кратка реч на отец Васил от село Бегуновци. “Да благодарим на Пепи, Мара и Санде. Да им благодарим на тия хора, че отново ни събраха да бъдем заедно на този хубав празник Свети Илия. Църквата го празнува по стария стил, а не на 20 юли, но няма значение – ние с вас сме живели в новото време, в новия стил. Най-важното е да го почетем, да го уважим. Той е до толкова голям, че легендата ни разказва, че е бил възнесен на небето като голем праведник. И когато разпъват Иисуса на кръста, и той така със староеврейския език се обръщал към Иисус: Ели Ели лама сабахтани – Господи, Господи, защо си ме оставил? Слушащите решили, че той вика Илия, да дойде да му помогне. Та наистина е бил велик мъж, праведен пред Бога. Опитвал се е да поучава народа, който е непослушен, както и ние сега сме непослушни, вироглави и затова си и патим. Но в спомена на хората останал като един от големите пророци, а пророк е човек, който е имал тази дарба Бог да говори чрез неговата уста на народа. И това беше добър повод, вие не знам по каква традиция го празнувате, да го направим и тази година – ако сме живи и здрави и догодина, да има една хубава традиция. Да отправим молитвите си чрез него, защото както казва Иисус: Голяма сила има молитвата на праведника. И ние така можем да кажем: Свети пророк Илия, помагай ни, бъди с нас. Чрез твоите молитви ще се обърнем към Бога да е милостив, да ни помага, да вървим в мир и разбирателство.”, обърна се към жителите и гостите на селото отец Васил. След словото си той прочете молитва, поръси за здраве със светена вода всички присъстващи и освети курбана.

Тази година курбанът се дава от трима местни жители – Пепи Борисов, Мара Аначкова и Александър Александров. За първи път в даването на курбана се включва Александър Александров или Сандо, както го знаят в Гигинци. Той е на мнение, че всеки който желае трябва да се включва в курбана за Илинден. “Пожелавам на местните жители да са все така задружни и да не се делят. Това е една хубава сбирка, да има и в бъдеще. Снощи се включих в приготвянето на курбана.”, сподели Александър. Курбанът е овчи, а овцата с която е приготвен е от стопанството на местен фермер. Освен казана с вкусната чорба, жителите бяха приготвили и различни домашни питки, баници, жито и други вкусотии, които поделиха с останалите.

Специално за курбана, местният жител и секретар на читалището в Гигинци Пепи Борисов направи още един благороден жест. В местността “Свети Илия”, където се провежда празника, гостите бяха посрещнати от три нови големи пейки и две маси, които са закрепени в земята. Инициативата е на Пепи Борисов, а в поставянето на пейките и масите се включили и негови съселяни. “Идеята ми дойде от там, че всяка година прекарвам преместваеми пейки и маси, което е трудоемко, защото не можем да ги нагласим и са паянтови. В Кооперацията имаше едно желязо и го поисках от председателката, като и казах, че е за тук. Тя го даде и един мой кум го отряза и завари пейките и масите. Купих дървени дъски за отгоре и ги направих. Мазах ги и с корабен лак. Хората са много доволни и казаха още пейки да направя.”, сподели Пепи Борисов. Той е сред местните жители, които се отличават с трудолюбие, честност и взаимопомощ. Тайната на това да правиш добро е да обичаш хората. “Обичам хората. Не обичаме ли тоя срещу нас, значи ние не можем да очакваме и от другите да ни обичат. Когато имаме разбиране към хората, тогава всичко може да се постигне.”, каза още Пепи Борисов пред репортер на Zapadno.com.

Празничният обяд беше споделен с всички, които присъстваха. На празника имаше и гости от съседни села, които са свързани с Гигинци.

Виж също...

Loading...