Местен бизнес: Строителна фирма с производствена база в град Брезник изгражда иновативни и енергоефективни къщи

Иновативни и енергоефективни сглобяеми къщи изгражда софийска фирмата INCH House, която има производствена база в град Брезник. Фирмата е на пазара от 2009 година, а от 2014 година се разширява чрез закупуване на производствено хале, което е позиционирано при бившите военни поделения в града. Това разказа управителят на фирмата Иван Чепилев Zapadno.com за периодичната рубрика “Местен бизнес”.

Бригадата от специалисти изгражда сглобяеми къщи в област Перник и други райони на страната. Преимуществата на този вид къщи е, че са енергоефективни и се изграждат за по-кратко време отколкото монолитните. Управителят на фирмата призна, че има интерес към сглобяемите къщи и в последно време икономическото положение се е подобрило. Амбицията и целите на фирмата са да разширява дейността си в Брезнишко и областта. “Хората вече имат интерес към сглобяемите къщи. Основното предимство е, че доста по-бързо се сглобяват – за около 2-3 месеца, в зависимост от обема на работа. Друго предимство е енергийната ефективност на самата сграда – цялата стена е изолация. Не е като при тухлените като отделен елемент, а докато тук самата стена е пълна с вата. Работи се основно по индивидуални проекти.”, сподели Иван Чепилев.

Строителната фирма изгражда къщи до 2 етажа. Може да се строят сглобяеми къщи и до 3 етажа, но тогава е добре първият нулевият цикъл да е монолитен. Сградите се изграждат с различни материали, в зависимост от желанието на клиентите. “Може да се направи и по-икономичен бюджетен вариант, но той няма да е откъм компромис качество, а по-скоро откъм дебелина на стената и евентуално малко по-ниски материали за довършителната дейност. Самата конструкция на къщата залагаме да е с добър материал.”, добави управителят на фирмата.

Въпреки иновативния вариант за изграждане на къща, банките имат отпор при отпускането на кредит за изграждането на такъв тип сграда. “Все още хората са малко резервирани към този тип къщи, но все повече започват да се обръщат към него заради предимствата. Банките имат отпор и не се нагаждат към отпускане на кредити, защото обикновено и те предпочитат монолитно строителство. Този сектор е в процес на развитие. В САЩ и европейски страни като Франция, Швеция, Норвегия и други страни са избрали този способ за изграждане на къщи.”, каза Иван Чепилев.

Цените на сглобяема къща до ключ варират от около 330 до 350 евро на квадратен метър. На въпрос защо управителят на фирмата е избрал Брезник за позициониране на производственото хале, той отговори: “По няколко причини. Отрасъл съм в този район и имаме три села в Трънския край – Врабча, Бутроинци и Зелениград. Харесва ми като регион и изникна хубава оферта за производственото хале.”, добави още Иван Чепилев. Фирмата е имала запитване за сглобяеми къщи за Трънско, но все още не е изградена такава сграда там. В момента къща от този тип се сглобява в брезнишкото село Ноевци.

Виж също...

Loading...