Ученици от Брезник се запознаха с историческите, културните и природните забележителности на село Сопица – СНИМКИ

Ученици от средно училище “Васил Левски” – град Брезник прекараха един ден от лятната си ваканция в брезнишкото село Сопица. По инициатива на историкът Аниела Асенова децата се запознаха с историческите, културните и природните забележителности на населеното място, предаде репортер на Zapadno.com.

Групата ученици, класният им ръководител Стела Панова и историкът Аниела Асенова пристигнаха в центъра на селото по-рано днес. Те бяха посрещнати от кметския наместник на Сопица Наталия Панова, която ги придружи на разходката из селото. Идеята на инициативата е младите хора от Брезник да се запознаят с даденостите на региона, в който живеят. Пред да влязат в сградата на кметското наместничество, учениците бяха запознати накратко с историята на населеното място. “Една от най-големите исторически забележителности е църквата “Свети Георги”. Когато влизате в това село това, което най-много ви се набива на очите са върбите и красивата сграда на кметството. Това е бившето училище, построено 1935 година, а сега е сградата на кметството. Ще се убедите на място и там ще разкажа за един много интересен кръст. Най-важното е, че всички трябва да го пипнете – такова е поверието, тъй като така ще бъде жив и здрав. Освен това селото е известно с това, че оттук е Крум Апостолов. Той е бил 20-годишен, когато взима четническа униформа и заминава в Македония. Бил е повлиян от това, че и останалите части на България, които са останали под османска власт, да се освободят от османците. Цялото село не знае какво става с него. Минават се много години, когато жителите получават информацията от военния архив в град Враца, че Крум Апостолов е загинал с една чета в бой с турците. Оттогава да се знае, че от това село е имало човек, който си е дал живота за освобождението на други части на България след берлинския договор.”, разказа Аниела Асенова. Снимка на Крум Апостолов се съхранява в сградата на кметското наместничество. Освен за него, Аниела Асенова разказа и за исторически събития, които са свързани с населеното място.

Друг интересен факт за Сопица е, че то не се е намирало на сегашното си местоположение, а е било около Кощенска река, при пътя. В населеното място никога не е стъпвал турчин. “Става така, че когато турците идват, те искат да нападнат другата част на селото. Техни пратеници идват в най-богатата къща, тази на Славун. Той обаче смесва пясък с лют пипер, хвърля го в очите на турците, след което цялото му семейство търси къде да се настани. Те идват в това затънтено място, където се заселват.”, каза още Аниела Асенова.

Сопица е известно и със сурвакарските си традиции. Много млади момчета от селото участват в местната сурвакарска група. Селото се слави и с извора “Слана вода”, който е каптиран. “Тази вода има леко солен вкус. Бабите казват, че с нея много бързо се варят боб и леща. Това е лековито изворче, което лекува бъбреци.”, разказа още историкът от Брезник.

Първото място, което учениците посетиха беше кабинетът на кметския наместник, където разгледаха наградите и грамотите на сурвакарската група. В коридора пък тя видяха как е изглеждал Крум Апостолов на черно-бяла снимка. По пътя към следващото място, което децата посетиха, те и по-възрастните си направиха обща снимка на дървената скулптура на сурвакарска маска. Гостите от Брезник бяха дружелюбно посрещнати в дома на местно семейство, в което бащата всяка година прави сурвакарски маски за традиционния празник “Сурова”. От своя страна пък гостите поднесоха баница със сирене, с която се почерпиха всички. Домакините настаниха учениците, класният им ръководител и историкът в обособено пространство за отдих покрай двора през топлите месеци. Интериорът беше предимно в духа на “Сурова” – със сурвакарски маски и чанове. На децата им беше разказано как се прави една сурвакарска маска.

След кратък обяд, групата се качи на местния храм “Свети Георги”. Там всички бяха посрещнати от сопичанинът Рангел Кирилов, който разказа историята на светата обител и показа района около нея. Рангел е известен и с това, че той е възстановил чешмата, която се намира в центъра на селото.

Разгледайте още снимки от посещението на учениците в село Сопица:

[maxgallery id=”27171″]

Виж също...

Loading...