Възстановява се издателската дейност на българските светогорци с подкрепата на Църногорския манастир над брезнишкото село Гигинци

С подкрепата на Църногорския манастир “Свети Безсребреници Козма и Дамян Асийски” над брезнишкото село Гигинци се възстановява издателската дейност на българските светогорци, съобщиха от светата обител на официалния си сайт.

В миналото българските монаси на Атон са полагали големи усилия за духовното ограмотяване и просвещение на братята си по вяра. Далеч не първият, но най-известен от тях е преподобният Паисий Хилендарски. През XIX век зографските и хилендарските монаси се грижат да снабдяват църквите и манастирите в България с богослужебни и душеполезни книги, а килиите “Достойно есть” и “Ксилургу” започват собствено книгоиздаване, което процъфтява в периода до Балканските войни.

В по-ново време тази духовна щафета беше поета от радетелите, събрани около йеросхимонах Василий Зографски. За първи път те преведоха на български език пълното издание на житията на светиите в 12 тома, както и близо 500 заглавия светоотеческа литература. След известни разногласия дейността им беше оставена без подкрепа от Зографския манастир. Издаването на книги продължи, като с това се занимава ръководеното от отец Василий Зографски книгоиздателското сдружение “Православно Отечество”, което имаше благословение от вече починалия Видински митрополит Дометиан.

Църногорската света обител и сдружението си сътрудничат от 2014 година. Тогава по случай 200 години от възстановяването на манастира излезе поредица юбилейни издания. По-значими между тях са книгите “Атонски отечник” на архимандрит Йоаникий Коцонис, Цветник на свещеномонах Доротей, Житие на светия Христов мъченик Николай Нови от Матей Граматик, Поучения на Стареца Тадей Витовнишки, Молитвен дневник на Стареца Теодосий Карулски, Житие и акатист на преподобната Димитра Киевска (Доростолска) и други. След 2014 година “Православно Отечество” е издало близо 150 заглавия, като 30 от тях са издание и на Църногорския манастир, уточняват от светата обител.

Сега с благословението на Негово Светейшество Патриарх Неофит и със съдействието и подкрепата на Църногорския манастир излезе от печат трето издание на „Жития на светиите за месец ноември” с автор светителят Димитрий Ростовски. Житията  на светиите са  настолно четиво за православните християни от древността. В своя пълен вид това са 12 тома – по една книга за всеки месец. Настоящият том съдържа наред с пространните жития на почитаните през ноември светии и Слово за въведение в храма на Пресвета Богородица и Приснодева Мария, Събор на свети архистратиг Михаил и другите небесни безплътни сили,
Слово за освещаването на храма на свети Великомъченик Георги в Лида, Сказание за чудесата на свети великомъченик Мина и други интересни и полезни  четива. През месец ноември светата Православна Църква чества паметта на светите Безсребреници и лечители Козма и Дамян Асийски, преподобни Теодор Студит, свети Стефан Нови, преподобни Теодосий Търновски, свети Пимен Зографски, преподобна Матрона, свети Климент Охридски и много други преподобни отци и майки, светители и мъченици. Книгата е с твърди корици и съдържа 1048 страници.

Съвместната книгоиздателска дейност на „Православно отечество“ и Църногорската света обител ще става по предварително подготвена програма. В нея са включени и поредица от книги, посветени на 80-годишнината от представянето в Господа на свети Силуан Атонски, който е духовен покровител  на новия храм в Църногорския манастир. Така в духовно-просветната дейност, развивана през последните години предимно като частно начинание, с новата инициатива на Църногорския манастир Църквата отново става водеща, както и би следвало да бъде.

Снимки: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...