Членове и приятели на пенсионерския клуб в Брезник гостуваха на Земенския манастир и радомирския водопад Бучалото

Над човека от град Брезник – членове и приятели на брезнишкия пенсионерски клуб „Белите брези“ посетиха Земенския манастир „Свети Йоан Богослов“ и водопад Бучалото в град Радомир, научи Zapadno.com.

В горещия августовски ден гостите от Брезник се оказали първите посетители на Земенския манастир. От светата обител посрещнали брезничани подобаващо и ги развели из района. Най-голямо впечатление в Земенския манастир направил храмът, който е изграден там и стенописите в него. „Разгледахме и селата по пътя, видяхме язовир „Лобош“ и Земенския манастир. Много сме доволни от отношението там. След нас дойдоха много групи – манастирът много се посещава.“, разказаха от клуба. Манастирът е основан през 11 век. Състои се от църква, камбанария и две сгради. През 70-те години пък се провеждат реставрационни дейности. В края на 60-те години на миналия век църквата в манастира е обявена за паметник на българската архитектура и живопис. Манастирът е обявен за национален музей и от 2004 година е част от Националния исторически музей.

„Разгледахме и центъра на Земен, където обядвахме. След това от там отидохме в Радомир, където беше и крайната ни цел – Бучалото. За съжаление имаше малко вода от водопада, в река Струма също имаше много малко вода.“, споделиха от пенсионерски клуб „Белите брези“. Водопад Бучалото се намира в град Радомир и е с височина 10 метра. Интересното при водопада е, че с течение на времето и под въздействието на външните земни сили се е образувала вид природна забележителност под формата на купол.

Инициативата за посещението на местата в Земенско и Радомирско е на председателя на клуба Таня Лумбарова, както и неговите членове. Всеки месец пенсионерският клуб организира екскурзии за членовете в различни точки на страната и съседни страни, като понякога и приятели на „Белите брези“ са в групата.

Снимки: Аниела Асенова

Виж също...

Loading...