Жители на Горна Секирна дариха предмети от бита и живота им за музеен кът в пенсионерския клуб на селото – СНИМКИ

Пенсионерският клуб в брезнишкото село Горна Секирна има свой музеен кът с уникални предмети, свързани с бита и историята на населеното място, както и живота на неговите жители, предаде репортер на Zapadno.com.

Музейният кът е подреден в помещението на пенсионерския клуб, което през 2017 година беше предоставено от Общински съвет-Брезник за безвъзмездно ползване. Помещението се намира в сградата на бившето училище, която сега е отредена за административна. “Инициативата за създаването на музейната сбирка е на местния жител Иван Миланов, който е на близо 80 години. Той живее от отдавна в селото и е бивш полковник. Идеята е от отдавна, но досега нямаше кой да я осъществи.”, сподели помощник-кметът на селото Румен Николов.

Около месец и половина е времето, което е било нужно, за да се съберат различните предмети, които са изложени в постоянната експозиция. Хурка, сърп, газови лампи, въртележка за прежда, вълна, паламарка, детски литак, знаме на БКП-Горна Секирна и други запазени вещи са показани в музейния кът. Предметите постепенно се увеличават, тъй като хората от Горна Секирна също носят по нещо от своите къщи. На всеки един експонат са описани имената на дарителя и какво представлява дареният предмет.

Партийното знаме на БКП, което е сред открояващите се реликви е дарено от Любчо Станоев и е на около 50-60-годишно. “Той го даде под подпис, защото след това си го иска. Това е старинна реликва и семейна ценност.”, добави Румен Николов.

Помещението, което е предоставено за сбирки на пенсионерския клуб също е оборудвано и подредено. В клуба се събират около 15 човека, сред които и приходящи хора, обитаващи селото през летния сезон. Наскоро е подредено и друго помещение в административната сграда, което е обособено за помощник-кмета. В него са поставени столове за жителите на селото при посещения в административната сграда. До бюрото на Румен пък се откроява шкаф с книги, който представлява местния библиотечен фонд. Всяка една книга е дарена от местни жители и е заведена под инвентарен номер. Фондът на библиотеката наброява около 100 единици.

Община Брезник пък е предоставила три броя знамена за фасадата на сградата – на Общината, на Република България и на Европейския съюз. Сградата, която е над 100-годишна се захранва с кабел от къщата на местен жител, който живее в близост. Желанието на хората е административната сграда да бъде електрифицирана със собствено захранване. Покривът на бившето училището бил в окаяно състояние, но Румен и негов съселянин ремонтирали проблемните места.

Друга идея, която активните жители на Горна Секирна имат е да обособят пространството пред сградата в място за отдих – с градинка и пейки.

Разгледайте снимки от музейния кът в пенсионерския клуб в Горна Секирна:

[maxgallery id=”27291″]

Виж също...

Loading...