Писателят и деец на културата Иван Ерулски: Най-голямото богатство на Трънско е диалектът

Трънският диалект е най-голямото богатство на Трънско. Това сподели пред репортер на Zapadno.com писателят и деец на културата Иван Ерулски.

На въпрос кое е най-голямото богатство на Трънско, Иван Ерулски без да се замисли отговори – трънският диалект. Писателят от трънското село Ерул се гордее, че е от Трънско и с усмивка сподели: “Когато ме питаха дали съм “гот” от готите, аз казах, че съм готин трънчанин.”.

Иван Ерулски и колегата му Симеон Мильов са написали “Речник на трънския говор”. Освен тях двамата и други автори са работили и издавали книги, които са свързани с диалектното богатство на региона. Сред тях са Павлина Гусева (“Речник на трънския диалект и други събрани материали за него”) и Асен Младенов (“Трънските думи”). Диалектът се различава от всеки друг из българските области.

Друг пример за културното богатство на Трънско е култовият надпис от ханчето на трънското село Парамун. Преминаващите през пограничната община няма как да не забелязват колорита на трънския диалект, който е описан в няколко реда на една от стените на ханчето.

Трънският диалект продължава да е жив и в наши дни, но се практикува от все по-малко хора. Баба Каменка от трънското село Бутроинци, с която Zapadno.com запозна читателите си през миналото лято е от тези хора. Тя говори чрез трънския диалект откакто се е родила. Дори в училище е говорила чрез него. Освен, че го практикува, възрастната жена го и предава на по-младите. Прочетете и вижте повече в публикацията: Баба Каменка от село Филиповци – живото човешко съкровище на Трънско и пазител на трънския диалект – ВИДЕО

Виж също...

Loading...