Събират сурвакарски маски и костюми от селата в Брезнишко за излагане в „Къщата на маските” в село Кошарево

Сурвакарски маски, костюми, ликове и други предмети свързани със сурвакарската традиция се събират от селата в община Брезник. Събраните маски и предмети ще бъде експонирани в „Къщата на маските”, която предстои да бъде открита. В края на миналата работна седмица част от сурвакарските групи в региона са закарали бъдещи експонати в село Кошарево, където се намира музеят, научи Zapadno.com.

За събирането на бъдещите експонати е оповестено в читалища, кметства и кметски наместничества още преди няколко седмици, но от някои села в региона не са много съгласни да си дават от маските, ликовете или костюмите. Причините са няколко като сред основната е, че трудно биха се разделили със своята традиция. Въпреки това местните читалища, кметства и кметски наместничества даряват по нещо за музея. Някои предпочитат да си запазят съхраняваните през годините ликове, костюми и отличия. На тези, които даряват експонати за музея се издават специални свидетелства за дарения.

През месец юни тази година в град Брезник се състоя работна среща между областния управител Ирена Соколова, кметове на населени места от общината, водачи (бюлюкбашии) на сурвакарски групи и секретари на читалища. Темата на събитието е била интериорното оформление на „Къщата на маските” в село Кошарево. Именно на срещата хората са били приканени да съдействат за попълването на оформящата се музейна експозиция.

Очаква се „Къщата на маските”, която вече е почти завършена, да бъде открита до края на тази година. Тя е изградена по програмата за трансгранично сътрудничество България-Сърбия в партньорство на Областна администрация-Перник и Община Цървени кръст, Сърбия.

Виж също...

Loading...