Възобновиха ремонтните дейности на храм “Света Петка” в Брезник, които ще променят визията на двора

Строително-ремонтните дейности на храм-паметник „Света Петка“ в град Брезник са възобновени и се изпълняват от нова фирма, предаде репортер на Zapadno.com.

От близо 2 седмици ремонтът на храма се извършва от пернишката строителна фирма “ЕСПИ ИНВЕСТ” ООД. “Ремонтът на храма продължава. Изгражда се дренажът около църквата, като се отстраняват дефекти допуснати от предишната фирма и недовършените работи се довършват.”, каза пред Zapadno.com протойерей Константин, който отговаря за храм “Света Петка” в Брезник.

Предстоят строително-ремонтни дейности на покрива на църквата, камбанарията и извършване на вертикална планировка. Чрез вертикалната планировка ще бъдат оформени алеите, които също са заложени в проекта. На въпрос какво ще се случи с предметите, които са дарени на храма и красят двора му, протойерей Константин каза, че те ще останат в имота. Камъните и каменните кръстове, които са позиционирани вляво от пътеката на влизане в двора ще бъдат наредени зад храма. “Същевременно има една струпана купчина тухли, която е в преговори с фирмата да се направи една тоалетна с вода. Нормална тоалетна, която я имаше в проекта, одобрена е, но не е одобрена от фонд “Земеделие” за субсидия. Допълнително ще бъде това и ще видим какво още ще трябва за това.”, сподели още протойерей Константин. Очакванията са ремонтът да приключи до есента, когато храм “Света Петка” ще отбележи 200 години от възстановяването си.

Ремонтът на храма е сред още няколко проекта за ремонт, реконструкция или възстановяване на храмове и манастири в общините Брезник и Трън от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020, за които Zapadno.com информира още през месец ноември 2017 година. Сумата на субсидията е 673 258 лева и 31 стотинки, а договорът за ремонт е сключен на 14 юли, 2017 година.

До избиране на нова фирма-изпълнител на ремонта на храм “Света Петка” се стигна след като старата фирма, която започна дейностите се оказа, че няма необходимата категория. Строително-ремонтните дейности бяха спрени за няколко месеца, но от края на месец юли тази година те отново са възобновени. През месец март тази година протойерей Константин увери, че нищо няма да се прави по храма, което не е одобрено от Националния институт за недвижимо културно наследство, тъй като светата обител е паметник на културата.

Виж също...

Loading...