Брезник е първият град в региона, в който започва продажбата на банани и през лятото в началото на демокрацията

В много отношения град Брезник може да се нарече “първи” в област Перник. Едно от тях е продажбата на банани през лятото в началото на демокрацията в България. Градът е първият в региона, в който е започнала продажбата на екзотичния плод през топлите месеци. За това разказа специално за Zapadno.com търговецът от Перник Валери Харалампиев.

До края на социализма в България банани са се продавали само в някои магазини на страната и единствено покрай новогодишните празници. Екзотичният плод от топлите страни е бил празничен лукс за малцина. По-възрастните хора си спомнят времето с дълги опашки пред “показните” магазини, в които са се предлагали банани и всички си чакали ред именно за тях. Количеството на продукта също е било ограничено – само по два килограма за семейство.

В началото на 90-те години търговецът Валери Харалампиев решава да вкара нещо ново на пазара – банани през лятото. Това се случва през далечната 1992 година. За тази цел той намира склад в София, където в края на пролетта има от екзотичния плод. “Отидох в един приятел и той намери някакъв склад в София. Това беше 92-а година, месец юни.”, спомня си Валери Харалампиев. Мястото, на което той решава да опита късмета си е Граовски събор “Видовден” в град Брезник, който се провежда в продължение на 3 дни.

Предприемчивият търговец уцелил в десетката с хрумването си, тъй като бананите, които изкарал на сергията си свършвали бързо. По време на тридневния събор в Брезник Валери продал 2 пълни автомобила с банани. “Бяхме двама човека и продадохме много банани. Хората не бяха виждали лятно време банани – беше за първи път. Не знам дали на други места в България са продавали тогава банани, но в област Перник се продаваха само в Брезник. Друг не е продавал на друго място банани тогава.”, категоричен е търговецът.

След успеха в Брезнишко, предприемачът прави нов опит да пробие с банановата продукция в Пернишко. Второто място, на което той започнал продажба на банани през лятото било района на плажа в пернишкото село Рударци. Въпреки засиленият поток от хора, които влизали и излизали от плажа, бизнесът с банани там не успял да постигне успеха от Граовския събор в Брезник.

Виж също...

Loading...