Задълбочен анализ на пробите от река Ерма след побеляването и край Трън показаха, че няма замърсяване

Няма замърсяване на река Ерма след побеляването и край град Трън, което беше констатирано на 10 май тази година. Това става ясно от подробен анализ на пробите, които са взети на 11 май от експерти на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите-Перник. Това съобщиха специално за Zapadno.com от Регионална инспекция по опазване на околната среда и водите-Перник.

Ден след сигнала за побеляването на водите на река Ерма в Трънско, експертите на Инспекцията направиха първична проверка по показатели за кислородно насищане, електропроводимост и PH. Пробите тогава констатираха, че няма замърсяване на водите на реката. Допълнителен анализ на пробите са направили експерти по показателите ХПК (химичното потребление на кислород), БПК (биологично потребление на кислород), неразтворени вещества, общ азот и общ фосфор. “И в трите пункта по протежение на реката, от които са взети пробите няма наднормени показатели. Измерванията са направени в изпитвателна лаборатория към Изпълнителна агенция по околна среда.”, допълниха още от Регионална инспекция по опазване на околната среда и водите-Перник, където са получили данните от допълнителния анализ.

В началото на месец май тази година снимки на побеляване на водите на река Ерма предизвикаха серия от коментари в социалната мрежа Фейсбук. Според описанието снимките са били заснети в района на град Трън. Вследствие на проблема сдружение подаде сигнал в Министерство на околна среда и водите, откъдето се задействаха. Тогава от Инспекцията в Перник не изключиха възможността петното, което смени цвета на реката в Трънско да е дошло от Сърбия, откъдето извира Ерма. Не е тайна и за местните в Трън, че в района няма пречиствателна станция за отпадни води и мръсната вода се излива директно в река Ерма, която пък преминава и покрай красивата природна забележителност Ждрелото.

Снимка: Фейсбук

Виж също...

Loading...