Над 40 нуждаещи се деца в Трънско са получили бебешки пелени по проект, който ще осигури попиващо бельо и на други 50 малчугани

През центъра за ранна интервенция в Трън са преминали 104 деца. За тях се грижат педиатър, социален работник, логопед, рехабилитатор и медиатор. Това съобщи Евгения Такова – ръководител на проекта “Щастливо детство чрез услуги за ранно детско развитие”, цитирана от Novini.bg. Проектът е насочен към семейства с деца до 7 години, включително с увреждания, също и такива, които са в риск.

Услугата акцентира върху работата с деца със сериозни логопедични проблеми, изоставащи в общото си развитие и такива, чиито родителите са трайно безработни, с ниска здравна, педагогическа, социална култура. Често в ромските семейства се прикрива увреждането на детето, поради традиции на етноса, свързани с ранните бракове и поради суеверия, неглижиране на проблемите, посочват специалисти. В община Трън няма АГ болница и родилно отделение и затова се предоставят дейности чрез мобилен екип и засилена работа на терен.

По линия на проекта 43 деца са получили еднократни бебешки пелени, адаптирано мляко и пюрета в началото на годината. До края на август на още 50 нуждаещи се деца в граничната община ще бъдат доставени бебешки пелени. Проектът цели освен да подобри семейната среда, да повиши училищната готовност на децата за включване в образователната система, както и да предотврати настаняването на деца в специализирани институции.

Виж също...

Loading...