Трън е лидер в класацията по безработица в областта, Брезник е близо до средното ниво за страната

От началото на 2018 година в Трън няма нито едно заявено свободно работно място. Работодателите в Трънско разчитат на насърчителни програми, за да наемат безработни лица. Основен работодател е Общинската администрация, тъй като процентът трайно безработни е голям и целта е по някакъв начин тези хора да се включат в пазара на труда. Това каза пред репортер на Zapadno.com директорът на дирекция “Бюро по труда”-Перник Росен Симеонов.

10 работодатели в община Трън са одобрени до момента за наемане на безработни лица по насърчителни програми и мерки. Разкритите по тази линия работни места са 74 за 2018 година. В съседната община Брезник разкритите до момента работни места с помощ от държавата са 18. Работните места са разкрити за 4 одобрени работодатели в Брезнишко.

От насърчителните програми и мерки могат да се възползват и общинските администрации като работодатели, поясни директорът на “Бюро по труда”-Перник. “Насърчителните програми и мерки са насочени, както към работодатели от частния сектор, така и като работодатели към самите Общини. Например една регионална програма е насочена и към частния, и към публичния сектор. Програма “Работа” беше насочена също и към частния, и към публичния сектор. За община Трън има разкрити 74 работни места по програми и мерки. 10 работодатели са били одобрени за тези 74 работни места, включително и Общината е в тази бройка. За община Брезник – четирима работодатели са разкрили 18 работни места по програми и мерки, включително и схема “Работа”. Това е за 2018 година и е до момента.”, каза директорът на “Бюро по труда”-Перник Росен Симеонов.

По-високият брой разкрити работни места по програми и мерки в Трън е свързан с това, че местната общинска администрация е един от основните работодатели. “В Трън Общината се явява един от основните работодатели, тъй като там процентът на безработица е висок и има много продължително безработни лица. Единият от приоритетите ни са продължително безработните лица и част от мерките и програмите са насочени точно към заетост на такива лица. Идеята е да ги изведем, грубо казано, от “Бюрото по труда”, да започнат работа и да се реализират. Може би затова така се получава, че има повече обявени работни места, но те са вследствие на точно такива програми и мерки, които се заемат.”, поясни директорът на “Бюро по труда”-Перник.

Данните показват още, че процентът на безработица в Трънско продължава да е най-високият от общините в област Перник. “Процентът на безработица в Трън е 24 %, докато в Брезник е близо 9 %, което на фона на 4,5 % безработица за област Перник е доста висок. За страната процентът е почти 6 %, така че това са общини, които се характеризират с висока безработица и по-рядко се обявяват работни места.”, каза още Росен Симеонов. Според статистиката на “Бюро по труда”-Перник от началото на годината до края на месец юни за община Брезник са били заявени 9 работни места, а в Трън няма нито едно обявено място.

В публикацията са използвани снимки от дирекция “Бюро по труда”-Перник и архива на Zapadno.com

Виж също...

Loading...