Прокуратурата отново разяснява закриването на Районните прокуратури в Брезник, Трън и още 9 града в страната

Прокуратурата на Република България отново разясни процеса на закриване на 11 Районни прокуратури в страната, сред които и тези в градовете Брезник и Трън. Това стана по-рано днес със съобщение на сайта на Прокуратурата, което е по повод изявления на представители на Инициативен комитет от град Чепеларе, свързани със закриването на районни прокуратури и разкриването на териториални отделения към прокуратури в областни градове в 11 населени места.

От пресцентъра на институцията съобщиха следното:

В изпълнение на Решение на Прокурорската колегия към ВСС от 25 юли 2018 г., главният прокурор е изпратил писмо до кметовете и председателите на общинските съвети на общините  – Ардино, Белоградчик, Брезник, Дряново, Кула, Мадан, Тервел, Тополовград, Трън, Трявна, Чепеларе.

Такова писмо е изпратено и до изпълнителния директор на Национално сдружение на Общините в Република България.

В писмата е изрично посочено, че съобразно Решението на Пленума на ВСС на мястото на закритите районни прокуратури се разкриват териториални отделения в съответните градове. В тези отделения прокурорите ще изпълняват и след 1.01.2019 г. в пълен обем законовите си задължения – ще участват в съдебни заседания, ще дават дежурства и ще приемат граждани. По никакъв начин правоприлагането в посочените населени места няма да бъде нарушено, а ефективното изпълнение на работата на прокуратурата ще бъде гарантирано чрез адекватно разпределение на натовареността и оптимално използване на ресурсите.

Към изявлението е публикувано приложение с копие на писмото на Прокурорската колегия, изпратено от главния прокурор Сотир Цацаров до кметовете и до председателите на Общински съвети. Пълният текст на писмото може да видите като натиснете тук.

През днешния ден в град Брезник се проведе редовно заседание на местния Общински съвет. В началото на заседанието председателят на Общински съвет-Брезник Виолета Младенова запозна общинските съветници, представителите на общинската администрация и останалите присъстващи в залата с писмото на Прокурорската колегия по повод закриването на Районните прокуратури.

Виж също...

Loading...