„Къщата на маските“ в брезнишкото село Кошарево е изградена през 1870 година от местни майстори и е била с интересни тавани

Музеят „Къщата на маските“ е шедьовър на битово-бароковата архитектура. Според оценителен протокол от 4 декември 1980 година е отчуждена къща за Етнографска сбирка. Тя била строена през 1870 година от местни майстори. Тогава е била паянтова жилищна сграда с мазе и чардак, но с интересни тавани. Те са покрити с дърворезба, съобщи лайфстайл телевизията на България In LIFE TV на официалната си Фейсбук страница.

Стопанинът на къщата произхождал от турската фамилия Фатини. След Освобождението в нея се заселила българската фамилия Лукарови. На мястото на паянтовата къща по проект на тогавашния Национален институт по паметниците на културата през втората половина на 80-е години на 20-ти век е изградена нова масивна сграда. С идването на демокрацията, основно поради липса на средства проектът е замразен.

През 2017 година започна възстановяването на старата къща в центъра на село Кошарево. Тя бе реновирана по проект „Туризъм и традиции – цветни, забавни, атрактивни“, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег – ИПП, България-Сърбия, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация-Перник. Партньори в проекта са Областна администрация – Перник и община Цървени кръст, град Ниш (Сърбия). Реконструкцията на емблематичната къща от Граово е на стойност 250 000 евро. На 27 септември (Кръстовден) официално ще бъде открита „Къщата на маските“ в село Кошарево, съобщиха преди дни от Областна администрация-Перник.

Виж също...

Loading...