Жената, която почиства село Ноевци: Подиграват ми се или ме хвалят, срамна работа нема! – ВИДЕО

64-годишната Рада Николова е жената, която почиства тротоарите и кошчетата за отпадъци в брезнишкото село Ноевци. От 1 август тя се грижи за чистотата на главните улици и места в селото, но преди това 4 години е била без работа и без помощи – парични или за отопление. Това разказа Рада Николова пред камерата на Zapadno.com.

Жената е от село Кошарево, но повече от 40 години живее в Ноевци. Англичанка, която живее от около 10 години в селото я наела, за да разкраси околната среда. Преди няколко години бригади по програми, в които работила и Рада, почиствали тротоарите и кошчетата за отпадъци в селото, за което няма назначени работници по чистотата. И така до средата на този летен сезон, когато възрастната жена от Кошарево се захваща за предложената и работа.

Нейните оръдия на труда са лопати, мотики, метла и една количка, с която ги прикарва. За нейната безопасност при почистването на плевелите от банкетите, носи светлоотразителна жилетка. Към облеклото си е добавила и шапка в цветовете на българското знаме – бяло, зелено и червено. Работи от сутрин до обяд, но понякога остава и малко повече от договореното с англичанката време. Благодарна е на осигурената работа, тъй като 4 години не е имала предложения за такава, освен едно – в детската градина в Брезник, но то не я устройвало, позицията била за 4-часова работа на ден и малко пари. “От 2014 година съм без работа и без никакви пари. Немала съм право на огрев, немала съм право на нищо. Била съм у такава възраст, че немала съм право на прослужена пенсия. Аз мислим, че имам право на половин прослужена пенсия. Постоянно се подписвам на борсата.”, сподели Рада Николова, която живее със съпруга си, който страда от диабет и малка пенсия. На възрастната жена и помагат нейните деца, които работят и живеят в чужбина.

Освен многото мръсотия, която тя вижда докато работи, попада и на подигравки от страна на свои съселяни. “Едни ми на подигравката подхвърлят, други – други неща, особено пък мъжете. Знаела съм какво да работим, те сега съм била точната където да почиствам селото. А я така им казаха: На мен ми трябват пари, аз искам да живеем. След като жената ми е предложила заплата и аз съм съгласила. Не ме е срам. Срамна работа нема.”, каза още пред Zapadno.com Рада Николова.

Вижте какво още каза жената, която почиства село Ноевци пред камерата на Zapadno.com:

Виж също...

Loading...