И тази година централният склад за дърва в района на Брезник предлага твърдо гориво за директна продажба по одобрени ценоразписи

5 307 домакинства в областите Благоевград, Кюстендил, Перник, Софийска и Пазарджишка вече са осигурили отоплението си за зимата, като са закупили близо 35 800 пространствени кубически метра дърва за огрев от Югозападното държавно предприятие. Най-активна е търговията в района на „Държавно горско стопанство-Елин Пелин”, където над 8 300 кубически метра са реализирани чрез директни продажби от склад. В „Държавно горско стопанство-Дупница” отчитат над 4 200 пространствени кубически метра, като основната част е предоставена на местното население от общините Бобов дол, Бобошево и Дупница за добив срещу заплащане на такса на корен, а по-малка част са закупени от склад. Над 3 600 пространствени кубически метра дърва са предоставени на физически лица в района на „Държавно ловно стопанство-Дикчан” и повече от 3 400 кубически метра – в района на „Държавно горско стопанство-Сандански”, съобщиха от пресцентъра на Югозападно държавно предприятие.

Над 174 000 пространствени кубически метра има готовност да предостави Югозападното държавно предприятие за предстоящия отоплителен сезон. Количествата са близки до средногодишното потребление през последните години, като в случай на повишено търсене могат да бъдат предложени допълнителни. Към момента снабдяването се осъществява ритмично, което е резултат от активната комуникация с кметовете на населените места и предприетите от Югозападно държавно предприятие действия за изтегляне на сроковете за добив и доставка.

Два са начините, по които домакинствата могат да осигурят отоплението си за зимата. Директната продажба от временен или някой от обособените тази година 8 централни склада в районите на Елин Пелин, Брезник, Витошко-Студена, Гоце Делчев, Дупница, Осогово, Разлог и Самоков, се извършва по одобрени ценоразписи. Цената на кубик от широколистните видове е в границите от 32 до 74 лева за различните териториални поделения и се определя от специфичните условия на района, отдалечеността на сечището от населено място и разходите за добив. Иглолистните дърва се предлагат на цени от 25 до 45 лева. Върху всички посочени цени се начислява 20 % ДДС. Купувачите заплащат също разходите за транспорт, товарене и разтоварване на дървесината.

Освен директни продажби жителите на малките населени места, които са включени в изготвените от кметовете списъци, могат сами да си добият дърва срещу заплащане на тарифна такса на корен. Това е най-евтиният вариант, при който цената в различните стопанства е от 10 до 22 лева за пространствен кубик широколистни и до 10 лева без ДДС за иглолистните.

Снимки: Югозападно държавно предприятие – пресцентър

Виж също...

Loading...