Бусинската керамика впечатлява посетители на етнографски и занаятчийски център в родното място на Иван Вазов

Изложба с образци на бусинската керамика гостува на етнографски и занаятчийски център “Сопотски еснафь” в град Сопот. Експозицията е на Регионален исторически музей-Перник и е подредена по повод 15-годишнината от създаването на община Сопот, предаде репортер на Zapadno.com.

Изложбата, която показва избрани експонати от фонда на музея е подредена в специална зала на втория етаж на стара възрожденска къща, където обстоятелствено е представен селският бит. Така са подбрани изложените образци, че да показват типичното и характерното за керамиката от трънското село Бусинци. “Колегите са настанили нашата изложба в едни прекрасни витрини. Ние им предлагаме оригинали, уникати от фонда от Регионален исторически музей-Перник, който е изключително богат. Затова си позволихме насладата да експонираме тук образци, които са най-характерните за бусинската керамика – възможно най-красиви, с най-красиви багри в характерните естествени тонове – жълто, резеда, масленото зелено, естественото кафяво за глината, с прекрасните шарки във вълнообразни линии с характерната спираловидна линия и някои мотиви на листенца и цветя. Изключително красиви са! Хората разпитват за тях и за какво са служили. Много им е интересен “геврекът” като експонат и как се е използвал. Това е един съд за ракия или за вино, с който се е играело хоро. От двете страни на “геврека” се хващат емблематични фигури – булката и младоженецът, кума и кумата, свекъра и свекървата. Държейки го от двете страни, играят хоро и пият вино или ракия – това е едно импозантно хоро. Децата пък много се радват на един вид гювеч, който се нарича “прасе”, защото той наподобява прасе. В нашия фонд имаме няколко такива, но това, което сме изложили е бежово – в естествените тонове на прасето. Децата изключително много се радват и разпитват как е ставало ястието в този съд.”, сподели пред Zapadno.com Цвета Бакарска, която е уредник “Етнология“ на Регионален исторически музей-Перник.

Паралелно с изложбата, която може да бъде разгледана днес и през утрешния ден, се провеждат и демонстрации по грънчарство. Под вещия поглед на майстора-грънчар Светослав Желязков от Регионалния исторически музей деца, организирани групи и семейства опитват да направят изделия от глина. “Нашият майстор-грънчар не само е много изкусен, но е и много търпелив. Около него има много хора, но той се съсредоточава и изпипва нещата, и много внимателно показва как да станат нещата. Хората си тръгват много доволни.”, добави Цвета Бакарска.

На днешния празничен ден за община Сопот в града е и народната певица Поли Паскова, която ще изнесе концерт. Певицата е посетила изложбата на бусинска керамика и демонстрациите по грънчарство, след като научила, че Регионалният исторически музей от Перник гостува в родния град на Иван Вазов. Интересен факт за Поли Паскова е, че тя нейната баба е от Пернишко. “Тя беше много щастлива да дойде тук и да види Пернишкия край представен на изложба.”, добави още Цвета Бакарска от Регионален исторически музей-Перник.

Изложбата и демонстрациите са част от празничната програма, която е посветена на 15 години от създаването на община Сопот. Работилницата по грънчарство и експозицията на бусинска керамика ще бъдат отворени за посетители и на 6 септември до 14 часа.

Снимки: архив Zapadno.com

Виж също...

Loading...