Глутници бездомни кучета притесняват жители на села в Брезнишко, според местните животните се докарват от други места

Проблемът с бездомните кучета отново се появи в няколко брезнишки села от началото на летния сезон. Това алармираха пред Zapadno.com жители на селата Кошарево и Непразненци.

По-сериозен е проблемът с бездомните кучета в Кошарево, където през последните седмици глутниците са се увеличили. Досега не е имало сигнали за ухапвания от четириногите, но притеснението в местните е налице. По думите на кошаревци кучетата се докарват в селото им от други населени места, където също има такъв проблем. В село Непразненци също са се появили нови бездомни кучета, но там глутниците са по-малко.

Хората са и на мнението, че на животните не трябва да им се посяга, но въпреки това трябва да се предприемат мерки от институциите. Честа практика е така наречените виладжии, които пребивават сезонно в региона, да изхвърлят кучетата си след като се прибират към градовете. Оставени на произвола на съдбата четириногите се опитват да оцелеят и се събират на глутници, за да успеят да го направят. Проблемът се засилва с размножаването им, което пък води до още по-големи глутници.

Виж също...

Loading...